TUZLANSKI KANTON

Za zdravstvenu zaštitu povratnika u RS osigurano 1,2 miliona KM

Univerzitetski klinički centar Tuzla: 520.000 KM na ime liječenja povratnika

Piše: E. SKOKIĆ

28.12.2017

Na posljednjoj redovnoj sjednici u 2017. godini Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u entitet RS u javnim zdravstvenim ustanovama na području TK.

Pedagoški standardi

Sredstva u iznosu od 1.120.000 miliona KM osigurana su u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja, prema kojem bi domovi zdravlja u Čeliću, Doboj-Istoku, Kladnju, Sapni i Teočaku osigurana sredstva u iznosu od 600.000 KM, dok će 520.000 KM biti doznačeno UKC-u Tuzla.

Vlada TK dala je saglasnost i na odluku o izmjenama i dopunama pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje. Ovim izmjenama, između ostalog, izmijenjena je odredba koja se tiče broja učenika u kombiniranim odjeljenjima razredne nastave.

- Ranijom odredbom definirano je da je optimalni broj 12, a maksimalan broj 17 učenika u četvornoj kombinaciji, dok je izmjenama predviđeno da optimalni broj u četvornoj kombinaciji bude smanjen na 10, a maksimalni broj na 12 učenika - pojašnjeno je na pres-konferenciji Vlade TK.

Na jučerašnjoj sjednici data je saglasnost na 10 odluka o odobravanju sredstava planiranih programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2017. godini.

Ukupna vrijednost ovih odluka je 908.236 KM. Prihvaćena je i analiza o socijalno statusnim pitanjima boračke populacije Tuzlanskog kantona.

Dopunska prava

- Sa sigurnošću se može konstatirati da je provođenje dopunskih i osnovnih prava boraca obavljano u zakonom propisanom roku za izuzetno veliki broj korisnika prava, oko 16.000 RVI i članova porodica šehida ili poginulih boraca i potencijalno 75.000 demobilisanih boraca. Rješavanjem pitanja boračkih prava Ministarstvo za boračka pitanja je zaprimilo i riješilo u postupku upravnog rješavanja revizije i nadzora 17.350 predmeta, što je za oko 1.000 predmeta više nego u prethodnoj godini - navode u Vladi TK.

Poduzetništvo predmet u srednjim školama

Zaključkom Vlade TK zadužuju se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoški zavod da razmotre inicijativu o uvođenju predmeta Poduzetništvo u srednje škole i sagledaju mogućnost uvođenja u nastavne planove i programe srednjih škola.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.