TUZLANSKI KANTON

Na skupu u Tuzli ukazano na socijalni problem: U TK najmanje 46 djece bez zdravstvene zaštite

S diskusije o temi „Do zdravstvene zaštite za sve“

Piše: M. Mu.

1.2.2018

Najmanje 46 djece s područja Tuzlanskog kantona trenutno nema nikakvu zdravstvenu zaštitu, poručeno je to na jučerašnjoj diskusiji o ostvarivanju prava djece na zdravstvenu zaštitu u TK.  

Na diskusiji o temi „Do zdravstvene zaštite za sve“, osim udruženja koja se bave ovom problematikom, prisustvovali su i predstavnici nekoliko opozicionih stranaka u Skupštini TK, ali ne i predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Ukazano je na to da je među djecom koja nemaju zdravstvenu zaštitu najviše onih iz socijalno ugroženih kategorija i djece s intelektualnim poteškoćama, koja, kako je naglašeno, nemaju čak ni prijeko potrebnu zubnu stolicu za osobe s invaliditetom.

- Čujem da su u Kantonu Sarajevo i Mostaru kupljene stolice za preglede i popravljanje zuba osoba s invaliditetom, odnosno, intelektualnim poteškoćama i da će olakšati kako djeci tako i roditeljima koji pate uz njih i psihički i fizički. Apeliram na sve da pomognemo na svaki mogući način da se stolica nabavi i za Tuzlu, da naša djeca ne ostaju bez zuba - poručila je Sajda Arnautović, majka mladića s intelektualnim poteškoćama.

Prema riječima Mirsade Bajramović, predsjednice Udruženja „Zemlja djece u BiH“, iz prava na zdravstveno osiguranje isključena su djeca koja nisu u redovnom procesu obrazovanja.

Dužnost općina  

Bajramović je istaknula da je uplate doprinosa za djecu koja ne pohađaju školu Skupština TK prebacila na općine, a koje su bile zadužene da donesu uputstva za realizaciju ove odluke. Trenutno su to samo učinile općine Lukavac, Gračanica, Gradačac i Srebrenik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.