USPJESI

Tuzlak među najboljim svjetskim inžinjerima elektrotehnike

Hamidović: Poraditi na profesionalizaciji i izdići se iznad prosječnosti ( A. Bajrić)

D. STOJNIĆ

2.6.2018

Na nedavnoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji Instituta inžinjera elektrotehnike i elektronike koja je održana u Meksiku, Tuzlak doc. dr Haris Hamidović nominiran je i promoviran u najviši nivo članstva Svjetskog udruženja inžinjera elektrotehnike i elektronike.  

 Lična satisfakcija

Izbor novih IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) seniora podrazumijeva najmanje deset godina radnog iskustva i značajne rezultate u struci te preporuke drugih članova najvišeg nivoa članstva u IEEE.

- Imao sam preporuke profesorice Dušanke Bošković iz Sarajeva, Petra Matića iz Banje Luke i Grega Adamsona iz Melburna. Urađena je evaluacija svih potrebnih kriterija i dobio sam obavještenje da sam promoviran u najviše članstvo. Za mene ovo priznanje predstavlja ličnu satisfakciju i prepoznavanje onog što sam radio svih ovih godina – kaže za „Avaz“ doc. dr. Haris Hamidović.

Uprkos činjenici što u BiH ima veliki broj inžinjera energetike, računarstva i telekomunikacija, u udruženju svjetskog ranga imamo promovirano tek osam seniora.

- Nama je, nekako, prosječnost postala mjera. Ne cijenimo kvalitet, jer imamo prosječnost i držimo se toga. Međutim, napredak je moguć samo kroz profesionalizaciju, podizanje standarda i mjerenjem s razvijenim zemljama. Dok toga ne bude, bit ćemo tu gdje smo trenutno – kaže Hamidović.

 Sudski vještak

U narednom periodu pokušat će se omasoviti članstvo u BiH kako bi se inicirali projekti regionalnog i svjetskog nivoa.

- Postao sam sudski vještak 2009. godine i znam da neke stvari nisu regulirane zakonskim i podzakonskim aktima. Stoga svojim studentima govorim da se drže dobre prakse i međunarodnih standarda. No, to neće biti moguće ako ne poradimo na profesionalizaciji i ako se ne dignemo iznad prosječnosti – zaključuje Hamidović.


Šta je IEEE? 

IEEE je najveće svjetsko stručno udruženje s oko 423.000 članova u 160 država. Utemeljeno je 1884. na idejama nekolicine naučnika sa ciljem praćenja razvoja elektrotehnike. Posredstvom svojih članova, IEEE je vodeći autoritet na širokom tehničkom području od računarstva, biomedicinske tehnike i telekomunikacija preko električne energije, potrošačke elektronike i mnogih drugih područja.

 Autor pet knjiga

Haris Hamidović je doktor i magistar informatičkih nauka i diplomirani inžinjer elektrotehnike. Od 2009. godine je stalni sudski vještak informacijsko-komunikacijske struke. Autor je pet knjiga i više od 80 naučno-stručnih radova. Posjeduje višegodišnje predavačko iskustvo iz oblasti informacijskih tehnologija sa akreditiranih i licenciranih visokoškolskih ustanova u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.