PARLAMENT FBIH

Zastupnica SBB-a zatražila novac od Vlade FBiH za sanaciju korita rijeke Spreče

Ilustracija

SBB

19.6.2018

Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu FBiH Hasida Isaković zatražila je od Vlade FBiH novac za sanaciju korita rijeke Spreče, a u vezi s nedavnim  ekološkim incidentom koji se desio u Lukavcu.

Isaković je podsjetila da je došlo do pucanja nasipa na taložniku tzv. „Bijelog mora“ u okviru firme SISECAM SODA Lukavac te da je incident usložnio situaciju, zbog čega je uputila inicijativu za sanaciju.

Skrenula je pažnju da su ovim događajem direktno ugroženi rijeka Spreča, flora i fauna, kao i poljoprivredno zemljište duž rijeke Spreče i Sprečko polje.

Pitanje sanacije poljoprivrednog zemljišta do sada je inicirano kroz poslanička pitanja i tematsku sjednicu o zagađenju i zaštiti okoliša u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a usvojeni su i predloženi zaključci.

U obrazloženju problema Isaković navodi da neuređeno korito nema kapacitet da primi vodu koja se u periodima obilnih padavina ispušta iz jezera Modrac te, ako se doda činjenica da je uz samo korito i taložnik ove firme, to onda ukazuje na to da je neophodna hitna sanacija korita.

Zastupnica Isaković dodala je da je neophodno izvršiti i sanaciju starog korita da bi se osigurala bolja zaštita od poplava za rudnik Šikulje i druge privredne subjekte u neposrednoj blizini rijeke Spreče.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.