MARŠ MIRA

PD "Majevica" Srebrenik: Planinari krenuli na šestodnevni put do Potočara

Učesnici Marša mira ispred šehidskog spomenika

O. MUJKIĆ

5.7.2018

Planinarsko društvo "Majevica" Srebrenik i ove godine organizira tradicionalni "Marš mira Srebrenik - Potočari", u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su u julu 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli. 

Nakon što su polaganjem cvijeća na Centralno šehidsko spomen-obilježje u centru grada odali dužnu počast stradalim braniteljima, u četvrtak u 7 sati na put prema Potočarima krenula je grupa od 15-ak planinara. 

Kretat će se zahtjevnom planinskom stazom Srebrenik - Jasenica - Dokanj - Seljublje - Sapna - Nezuk, a nakon što prepješače tri etape ukupne dužine od 85 kilometara, organizirana kolona iz Srebrenika, u nedjelju, 8. jula, u Nezuku će se priključiti glavnoj koloni "Marša". 

Odatle će, zajedno s nekoliko hiljada učesnika "Marša", nastaviti put do Potočara, u koje će, kako je planirano, stići 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida. U narednih šest dana učesnici "Marša mira" iz Srebrenika ukupno će prepješačiti 174 kilometra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.