POSJETE

Poboljšani uvjeti počeli da daju rezultate: Broj inozemnih turista u TK konstantno raste

M. MUHAMEDBEGOVIĆ
11.07.2018 06:46

Foto: Najviše stranih turista registrirano je na području Tuzle, Gradačca i Lukavca

Na području Tuzlanskog kantona broj turista iz godine u godinu je u konstantnom porastu. Lani je na području najmnogoljudnijeg kantona registrirano skoro 50 hiljada turista, što je više u odnosu na godinu prije. Najveći broj dolazaka stranih turista registriran je na području Tuzle, Gradačca i Lukavca.  

 Nije dovoljno

Iz Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja napominju da je tokom prošle godine zadržan rast broja inozemnih turista. Bilo ih je više za 3,29 posto nego 2016. godine.

- Svakako, mi radimo na poboljšanju klime i uvjeta kada je u pitanju turizam i ugostiteljstvo, jer to jedno drugo prati. Turisti koji posjete naš kanton zadržavaju se oko tri dana, što je najduži boravak u Federaciji BiH. Što se tiče Tuzlanskog kantona, imamo uspon turizma i iz godine u godinu svi više radimo na tome – pojašnjava ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Priču o turizmu u Tuzlanskom kantonu polako je počeo prepoznavati i Univerzitet u Tuzli, koji je ove godine uveo dva studijska programa posvećena ovoj privrednoj grani.

 Novi programi

- Ovaj napredak naše zemlje, entiteta i kantona kada je u pitanju turizam trebaju i moraju pratiti školovani ljudi, koji će morati voditi ovu privrednu granu. Kao ministru, drago mi je da je došlo do otvaranja tih odsjeka. To pokazuje da se ozbiljno počelo razmišljati i sistemski prilaziti turizmu na Tuzlanskom kantonu – potcrtava ministar Gluhić.

 10.939 

inozemnih turista posjetilo je Kanton 2013. godine

20.589.

gostiju iz inozemstva posjetilo je TK tokom 2017. godine.

  • Gluhić: Vidi se napredak
    Gluhić: Vidi se napredak
NA VRH