BIH

Trg slobode u Tuzli: Predizborne kampanje zavađaju ljude

A. Bajrić

E.Sk

11.8.2018

Majke Srebrenice u subotu su na Trgu slobode održale tradicionalni mirni mimohod u spomen na žrtve velikosrpskog genocida počinjenog u tom gradu u julu 1995. godine. Već 23 godine majke Srebrenice svakog 11. u mjesecu podsjećaju na genocid u Srebrenici.

No, i 23 godine poslije ima onih koji negiraju genocid, minimiziraju žrtve, bježe od pravde. U utorak će Narodna skupština RS održati tematsku sjednicu o Srebrenici. Već je poznato da se na tom skupštinskom zasjedanju želi poništiti izvještaj Vlade RS o Srebrenici iz 2004. godine.  

- Svaka predizborna godina, odnosno predizborna kampanja je ista. Nama te kampanje liče na zavađanje ljudi, a, vjerujte, žrtve genocida uopće ne slušaju to šta pojedinci izjavljuju u medijima. Riječ je o grupi političara koji žele da ostanu na vlasti dok ljudi sa svih strana pate. Mi ćemo i dalje, kao svih ovih 23 godine, tražiti istinu i pravdu. Nikada nismo ostavile poruku da tražimo osvetu – kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“, koja je proteklih dana boravila u Iraku i uvjerila se u surovost tragične sudbine jezida.

Majke koje su još jednom podsjetile domaću i svjetsku javnost na genocid u Srebrenici zabrinute su zbog sporog postupka ekshumacije.

- Sve nas je manje i manje. Zaista nas boli ovo odugovlačenje s ekshumacijama i identifikacijama žrtava. Pa sada kada je pravljena nova ruta ''Marša mira'', pronađene su mnogobrojne kosti naših najmilijih. Nekom, očito, odgovara da nas sve zadržava na „projektu Srebrenice“ – kaže majka Ešefa Alić.

Majkama Srebrenice na Trgu slobode u Tuzli pridružile su se i aktivistice s područja Zeničko-dobojskog kantona, a nakon proučene Fatihe, mirni mimohod je okončan.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.