Radovi na Starom gradu Srebreniku

Bolji pristup do bisera srednjovjekovne arhitekture

O. M.
12.08.2018 19:34

Foto: Grade se parking i pristupna staza

Općina Srebrenik privodi kraju realizaciju prve faze projekta rehabilitacije i uređenja šireg kompleksa srednjovjekovne tvrđave na obroncima planine Majevice, udaljene oko četiri kilometra od gradskog centra Srebrenika.

U sklopu ovog projekta radnici firme “ITK Musić” Srebrenik grade novu pješačku stazu od lokalnog asfaltnog puta do platoa ispred srednjovjekovne tvrđave, u dužini od oko 200 metara. U toku je i gradnja velikog parkinga, čime će se riješiti problem nedostatka parking prostora u širem kompleksu srednjovjekovne tvrđave, a bit će postavljeni i stubovi javne rasvjete.

Prema riječima Adnana Bijelića, savjetnika općinskog načelnika, vrijednost prve faze projekta iznosi oko 72.000 maraka, a svi radovi trebali bi se okončati do kraja ovog mjeseca. Uz to, prema riječima Bijelića, gradnjom velikog parkinga i pristupne staze srednjovjekovna tvrđava će već od naredne školske godine biti dostupnija i školskim ekskurzijama učenika s područja TK i cijele BiH.

Završetkom ovih radova brojnim domaćim i stranim turistima znatno će se olakšati pristup do ovog bisera srednjovjekovne arhitekture.

NA VRH