GRADAČAC

Klanjana dženaza Muhamedu Begi Gradaščeviću

Zahvalnost rodoljubu, posljednjem potomku Husein-kapetana Gradaščevića

Dženazi prisustvovao i reis u BiH Husein ef. Kavazović. H. Čalić

H.Čalić

8.10.2018

Nakon što je u subotu u 11 sati iznenada u prostorijama BZK "Preporod" u Gradačcu ispustio dušu, posljednjem direktnom potomku Husein-kapetana Gradaščevića Muhamedu Begi Gradaščeviću danas je u Gradačcu klanjanja dženaza i obavljen ukop u haremu Sviračke džamije.

Dženazi su prisustvovali i vrhovni poglavara IZ u BiH, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, prof. dr. Husnija Hamberović, rodbina, komšije prijatelji, brojni Gradačačani, i ne samo oni.

Bego je bio običan čovjek, učenik prve generacije gradačačke gimnazije, a radio je u nekoliko firmi u Gradačcu. On je 1991. godine aktivirao rad BZK "Preporod" i od njega sa saradnicima napravio veliku bošnjačku kulturno-historijsku instituciju, u koju su dolazili ljudi svih vjera i nacija. Iza njega su ostale supruga Zumreta, kćerka Jasna i bolesna sestra Devleta, a 9. oktobra 1992. godine njegov sin Husein izgubio je život u odbrani Gradačca.

O njegovom radu u ime BZK "Preporod", nakon klanjanja dženaze, govorio je Raif ef. Huskić.

- Evo, došao je nemili trenutak da se danas oprostimo, da ti posljednji put zahvalimo, dragi naš Bego, za sva dobra djela koja si činio kao istinski rodoljub, slijedeći put svoga pretka Husein-kapetana Gradaščević - rekao je ef. Huskić.


Dženaza i obavljen ukop u haremu Sviračke džamije. H.Čalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.