ZIMA

U Kladnju i dalje na snazi stanje prirodne nesreće

Putevi prohodni, ali su štete ogromne

Kladanj: Stanje prirodne nesreće. E. Sk.

E. Sk.

24.1.2019

Na području općine Kladanj i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće uzrokovano enormnim snježnim padavinama od početka januara ove godine. Ipak u poređenju s prvih 10-ak dana nove 2019. godine, stanje je mnogo bolje od tadašnjeg.

- Putevi prema svim mjesnim zajednicama su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano. Najteža situacija je i dalje u mjesnim zajednicama Tuholj i Brateljevići, gdje snježni nanosi dosežu visinu od 50 do 70 centimetara. U drugim naseljima je visina snježnog pokrivača niža, a samim tim i svakodnevni život lakši za naše građane – kaže Ziad Vejzović, predsjednik Štaba Civilne zaštite Kladanj.

Štete na privatnim stambenim, poslovnim i infrastrukturnim objektima se zbrajaju, a preliminarni podaci govore da je riječ o ogromnim iznosima.  

- Podnose se zahtjevi za nadoknadu štete. Imamo da je krov na jednoj proizvodnoj hali u naselju Starić propao, imamo oštećene saobraćajnice i stambene objekte. Komisija će procijeniti štetu i sabrati iznose. U ovom trenutku nedostaje nam novčanih sredstava za nabavku posipnog materijala. Uputili smo dopise Kantonalnoj civilnoj zaštiti i čekamo njihovu odluku – kaže Vejzović.

U ostalim jedinicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona situacija sa snježnim padavinama nije toliko alarmantna kao na području Kladnja. No, saobraćaj se odvija otežano.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.