TUZLA

Alić: Očekujem da će nova Vlada TK biti imenovana do kraja marta

Zastupnici se uglavnom borili za povećanje stavki za mjesne zajednice ili općine iz kojih dolaze

E. Sk.

21.2.2019

Sa današnje skupštine TK - Avaz
Sa današnje skupštine TK - Avaz
Sa današnje skupštine TK - Avaz
Sa današnje skupštine TK - Avaz
Sa današnje skupštine TK - Avaz
+10

Zastupnici u Skupštini TK, na sjednici održanoj u četvrtak, jednoglasno su usvojili Nacrt budžeta TK za 2019. godinu u iznosu od 392,5 miliona KM.

Rok za javnu raspravu je 15 dana, a do kraja marta trebao bi se usvojiti Prijedlog budžeta kako najmnogoljudniji kanton ne bi dospio u finansijsku blokadu. 

Odluka o privremenom finansiranju TK, podsjećanja radi, istječe 31. marta i do tada bi se trebala formirati nova Vlada TK i usvojiti Prijedlog budžeta kao najvažnnijeg dokumenta TK. 

- Očekujem da će nova Vlada TK biti imenovana do kraja marta. Kao što znate, započeli su pregovori u centralama stranaka. Razgovarala su rukovodstva SDA i SBB-a, razgovori će nastaviti i narednih dana, a konkretno PDA se sa SDA sastaje u ponedjeljak – kaže Senad Alić (PDA), predsjedavajući Skupštine TK. 

U Tuzlanskom kantonu u jednom bloku su SDA i SBiH, a u drugom PDA i SBB. Te četiri stranke imaju 20 zastupnika u Skupštini TK. 

Inače, u diskusijama koje smo mogli čuti za skupštinskom govornicom, zastupnici su se uglavnom borili za povećanje budžetskih stavki za mjesne zajednice ili općine iz kojih dolaze. Iskazano je nezadovoljstvo zbog predviđenih izdvajanja za sport i mlade, dok je najstariji zastupnik Selim Bešlagić (Naša stranka) kazao kako u Nacrtu budžeta nema smjernica kako bi se finansijska slika TK u narednim godinama poboljšala. 

U strukturi rashoda čak 82,7 posto ili 324 miliona KM ide na plaće i izdatke za budžetske korisnike. Akumulirani deficit iznosi 46 miliona KM, a nacrtom budžeta ze 2019. godinu predviđeno je 1,9 miliona KM za pokrivanje akumuliranog deficita.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.