NEZADOVOLJSTVA

Prošlo sedam godina, a Centar za autizam još nije izgrađen

Sadiković u pismu navodi da su roditelji prošle godine dobili obećanje od premijera Jakuba Suljkanovića da će do 2. aprila 2019. godine biti otvoren Centar

Gradilište Centra za autizam u Tuzli: Tender još nije raspisan

E. SKOKIĆ

15.3.2019

Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom (URDOSA), uputio je otvoreno pismo Vladi i Skupštini TK zbog evidentnog zastoja u izgradnji Centra za autizam u Tuzli. U pismu se navodi kako su roditelji prošle godine dobili obećanje od premijera Jakuba Suljkanovića da će do 2. aprila 2019. godine biti otvoren Centar za autizam.

Dobili zaduženja 

- Obećanje je, podsjećamo, izrečeno na dan obilježavanja Svjetskog dana autizma, na gradilištu Centar za autizam u Bukinju Tuzla, pred velikim brojem roditelja djece s autizmom, predstavnika medija, kao i ministara koji su tada bili u premijerovoj pratnji. Zašto još nije pronađena organizacija/partner koja će raspisati tender za daljnje radove na Centru po zaključku Vlade TK, odnosno obavezi za koju je zaduženo Ministarstvo rada, socijalne politike i povratak TK – navodi se u saopćenju koje potpisuje Meho Sadiković.

Na posebnom računu, prema riječima Sadikovića, nalazi se do sada prikupljenih 360.000 KM. Utroškom tih sredstava otkočio bi se zastoj u izgradnji Centra.

- Djeca s autizmom i njihove porodice godinama čekaju izgradnju centra kako bi djeca konačno počela dobivati adekvatnu psihosocijalnu zaštitu, rehabilitaciju i obrazovanje prilagođeno njihovim mogućnostima – navodi se u saopćenju.

Skupština TK je 2012. godine, podsjeća Sadiković, svojim zaključkom obavezala Vladu TK da osnuje JU Centar za autizam.

Riješiti problem

- Od tada je prošlo sedam godina, a Centar još nije izgrađen. Vrijeme je da se vlast u TK ponovo vrati na put rješavanja problema - zaključuje Sadiković.

Poziv poslanicima

- Tražimo od poslanika da postave pitanje Vladi TK zašto  zaključak skupštine o gradnji Centra još nije ispoštovan. To je veoma važno jer je riječ o rješavanju pitanja obrazovanja, rehabilitacije i socijalne zaštite djece s autizmom, danas sigurno najranjivije grupe stanovništva u BiH – kaže Sadiković.


Sadiković: Uputio pismo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.