PROBLEMI Legalizacija preduvjet za novac iz evropskih fondova

Brojne dionice regionalnih cesta u TK nemaju dokumentaciju

Pokušali smo dokumente pronaći u arhivima, ali nismo uspjeli, kaže Delibajrić

E. SKOKIĆ
22.04.2019 12:12

Ceste nemaju odgovarajuću urbanističku i građevinsku saglasnost

Legalizacija regionalnih cesta u Tuzlanskom kantonu ključni je preduvjet za dobivanje sredstava iz evropskih IPA fondova. Brojne dionice regionalnih cesta, prema riječima čelnika Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona Agana Delibajrića, ne posjeduju potpunu dokumentaciju.  

 Poduzeti korake

- Pokušali smo dokumente pronaći u arhivima, ali nismo uspjeli. Utvrdili smo da brojne ceste u našoj nadležnosti nemaju odgovarajuću projektnu urbanističku i građevinsku saglasnost – kaže Delibajrić.

Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice najavili su da će preduzeti korake iz svoje nadležnosti kako bi se prevazišlo trenutno stanje.

 Dugotrajan proces

- Rješenje ovog problema leži u izmjenama i dopunama Zakona o cestama FBiH. Pretpostavljam da je to dugotrajan proces i sumnjam da će se u prihvatljivom vremenskom periodu doći do izmjena i dopuna Zakona. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti da ovaj problem prevaziđemo. Svakako da ćemo inicirati izmjene i dopune važećeg federalnog zakona – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Komentari

NA VRH