TUZLA Na šehidskom mezarju Veljaci

Ispraćeni posmrtni ostaci žrtava velikosrpskog zločina u Bratuncu

E.Sk

Ispred Komemorativnog centra u Tuzli u subotu popodne upriličen je ispraćaj žrtava velikosrpskih zločina na području općine Bratunac koje će, poslije 27 godina, svoj konačni smiraj naći na šehidskom mezarju Veljaci.  

Trinaesta kolektivna dženaza bratunačkim šehidima bit će klanjana u nedjelju, 12. maja, a svoj vječni smiraj pronašli su Rifet (Rešo) Salihović (1949.), Šemso (Hamid) Zukanović (1949.) i Munir (Hamed) Tahić (1971.).

- Njihove porodice su zbrisane. Rođaci koji žive u inozemstvu su najavili svoj dolazak na dženazu. Oni, vjerovatno, znaju više o njihovim životima – kaže Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Bratunac.

Pokolj u Bratuncu odigrao se u samo nekoliko dana maja 1992. godine. Ubijeno je oko 700 civila, a za mnogima od njih se još traga. Bratunački Bošnjaci su odvođeni u OŠ „Vuk Karadžić“, koja je pretvorena u logor, dok je u tom gradu bio i ženski logor u prostorijama vatrogasnog društva.

Prema međunarodnim konvencijama, ovi masovni zločini imaju sve elemente genocida, oni još nisu sudskim putem okarakterizirani kao genocid. Bošnjaci Podrinja svake godine u maju obilježavaju Dane sjećanja na genocid u Bratuncu, a najznačajniji događaj je kolektivna dženaza 12. maja, kada se u Memorijalnom kompleksu Veljaci okupljaju članovi porodica i prijatelji ubijenih. Na šehidskom mezarju Veljaci do sada su svoj vječni smiraj pronašle 303 žrtve velikosrpskih zločina.

Više o temi Tuzla

AVAZ PAPARACO
Lijepo vrijeme izmamilo Tuzlake na ulice
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na