ODLUKE

Predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba izabrani u rukovodstvo Skupštine TK

Potvrđeni predstavnici naroda na zajedničkoj sjednici će donijeti odluku o tome ko će biti predsjednik Skupštine TK, a ko će biti dopredsjednici

Piše: E.Sk.

12.7.2019

Sa današnje skupštine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

11:00

Zastupnici u Skupštini TK danas su na prijedloge većine u klubovima Hrvata i Srba za članove rukovodstva ovog zakonodavnog tijela izabrali Borisa Krešića iz Demokratske fronte (DF) i Žarka Vujovića (SDP).

Potvrđeni predstavnici naroda na zajedničkoj sjednici će donijeti odluku o tome ko će biti predsjednik Skupštine TK, a ko će biti dopredsjednici. 

Predsjednik Skupštine TK predlaže mandatara za sastav nove Vlade TK. 

9:40

Na zahtjev Kluba SDA data je pauza od 15 minuta. Prethodno je Boris Krešić rekao da na sjednici Kluba Hrvata nije usvojen dnevni red, dok Klub Srba nije održan jer Slađan Ilić nije došao na zasjedanje Skupštine TK. 

Žarko Vujović iz Kluba Srba je zatražio da se Skupština TK izjasni o novonastaloj situaciji. 

Saznajemo da je izbor rukovodstva Skupštine TK moguć natpolovičnom većinom.

9:00

Potvrđen je izbor Lejle Vuković, a opozvan izbor Vedrane Petrović i Slađana Ilića.

Zastupnici u Skupštini TK potvrdili su izbor Lejle Vuković (SBB) u rukovodstvo tog zakonodavnog tijela sa 19 glasova. Za imenovanje su glasali zastupnici SDA (9), DF-a (3), SBiH (2), SBB (2), SDP (2) i PDA (1). 

Protiv su bili zastupnici SDP-a (7), PDA (6) i Naše stranke (2). 

Nakon glasanja uslijedila je pauza kako bi klubovi Hrvata i Srba održali svoje sjednice. Međutim, Slađan Ilić (SDP), predsjednik Kluba Srba, nije se pojavio na zasjedanju, a Žarko Vujović (SDP) je zatražio da ga rukovodstvo Skupštine TK pozove kako bi došao u BKC TK. 

Novi prijedlozi, kako saznajemo, iz reda Kluba Hrvata je kandidat Boris Krešić (DF) i iz Kluba Srba Žarko Vujović (SDP).

8:35

Klub Bošnjaka u Skupštini TK na jutrošnjoj sjednici predložio je Lejlu Vuković iz Saveza za bolju budućnost za člana rukovodstva tog zakonodavnog tijela. 

Za odluku je glasalo 16 skupštinskih zastupnika, i to devet iz SDA, uključujući i Begu Gutića, te zastupnici SBB-a, DF-a, SBiH i jedan član PDA, a to je Smajo Mandžić.  

Nakon sjednice Kluba Bošnjaka uslijedit će nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK, na kojoj se treba potvrditi imenovanje Lejle Vuković, kao i izabrati kompletno rukovodstvo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.