TUZLA

Milijarder Pramod Mital zdrav i može u sudnicu: Za devet godina iz GIKIL-a izvukao najmanje 21 milion KM

Otvorena istraga protiv šest osoba

Ćazim Serhatlić i Tomislav Ljubić. E. Sk.

Piše: E. Sk.

24.7.2019

Tužilaštvo TK otvorilo je istragu protiv šest osoba koje se sumnjiče da su u proteklom periodu na nezakonit način različitim vrstama mahinacija oštetile ''Global ispat koksnu industriju Lukavac'' (GIKIL) za višemilionske iznose.

Za uhapšene Pramoda Mitala (Mittal), predsjednika Nadzornog odbora, generalnog direktora Parameša Batačaraju i člana Nadzornog odbora Radživa Dasa Tužilaštvo TK će zatražiti mjeru jednomjesečnog pritvora. 

Istraga je otvorena i protiv nekadašnjih funkcionera Koksno-hemijskog kombinata Lukavac (KHK) Faika Buševca i Vehida Mešića, dok je međunarodna potjernica raspisana za bivšim generalnim direktorom GIKIL-a Debašišom Gangulijem.

- U posljednja dva mjeseca radnici GIKIL-a su nas intenzivno kontaktirali i upozoravali na nezakonite radnje koje bi u opasnost dovele daljnje postojanje kompanije. Tim radnjama ugrozila bi se isplata plaća i doprinosa te isplate dobavljačima, kao što su ''Željeznice FBiH'' ili Luka Ploče. Istragu smo otvorili 15. jula, a 23. jula su uhapšeni Mital, Batačarija i Das – kazao je Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac u ovom predmetu.

Povijest odnosa GSHL-a, na čijem je čelu bio Mital, i KHK, koji je u vlasništvu države, vuče korijene iz 2003. godine, kada je sklopljen ugovor o osnivanju GIKIL-a. Šesnaest godina je bilo potrebno da profunkcionira pravna država, odnosno da se pod lupu stavi ugovor, njegove odredbe i jesu li ispunjene sve obaveze.

Postupajući tužilac Serhatlić i glavni kantonalni tužilac TK Tomislav Ljubić, zbog interesa istrage, nisu mogli govoriti o tome hoće li u budućnosti još neke odgovorne osobe biti obuhvaćene eventualnom istragom ili optužnicom.

Upravo 2003. godine Mital nije uplatio ugovorom propisanih 45 miliona KM, a potom je u periodu od 2006. do 2015. godina na nezakonit način iz GIKIL-a izvukao najmanje 21 milion KM. Od juna 2018. u GSHL-u je na otoku Mango, gdje je sjedište kompanije, otvoren likvidacijski postupak i, faktički, Mital više nije imao nikakve ovlasti u GIKIL-u. 

Međutim, on je i dalje nastavljao s izvlačenjem novca, a zahvaljujući reakciji Tužilaštva TK i finansijske policije u ovoj godini je spriječeno izvlačenje oko 3 miliona dolara. Trenutno se ne može precizno utvrditi koliko je novca iz GIKIL-a izvučeno u proteklom periodu na nezakonit način.

Nakon što su uhapšeni, zgradu GIKIL-a napustili su u vozilu Službe hitne medicinske pomoći. Pramod Mital je pregledan na Neurološkoj klinici UKC-a Tuzla. Ljekari su ustanovili da nema zdravstvenih problema i da može pratiti saslušanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.