GODIŠNJICE

Hrabri lik i djelo Kapetana Hajre trebaju svima biti inspiracija i poticaj

Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštivanju Ženevske konvencije

Brojne delegacije položile cvijeće. E. Skokić

E. Skokić

30.10.2019

Nizom aktivnosti u Teočaku i Sapni obilježena je 27. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića, Kapetana Hajre, Zmaja od Majevice, narodnog heroja, komandatna Prve teočanske brigade Armije RBiH.

Koridor spasa

Kapetan Hajro život je izgubio 30. oktobra 1992. godine u Nezuku dok je trajala akcija spajanja jedinica Armije RBiH iz Sapne i opkoljene Kamenice. Akcija je nakon njegove pogibije zaustavljena i nikad više nije napravljen koridor spasa sa srebreničkom enklavom, u kojoj je u julu 1995. počinjen genocid.

- Da Kapetan Hajro nije na vrijeme reagirao, sigurno je da bismo danas, u najboljoj varijanti, bili samo povratnici u nekakav drugi entitet. Teočak je ostao slobodna teritorija, jesmo pretrpjeli stradanja u ratu, ali nismo morali napuštati svoje domove - rekao je načelnik Teočaka Taib Muminović.

Odata počast slavnom heroju. E. Skokić

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik - Teočak i komandant Prve teočanske brigade, s kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštivanju Ženevske konvencije.

Rečenice Kapetana Hajre: „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“, danas se u prigodnom obraćanju sjetio i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Premijer Denijal Tulumović  izjavio je da nam hrabri lik i djelo Kapetana Hajre i njegove Slavne brigade mogu biti inspiracija i poticaj da ni u najtežim momentima ne smijemo posustati.


Budućnost djece

- Kad se sa ponosom sjećamo ove, ali i drugih brigada, ne možemo a da ne pomislimo šta možemo i trebamo još uraditi da budućnost naše djece učinimo boljom. Žrtva Kapetana Hajre i svih šehida zalog nam je i obaveza da činimo više za bolju budućnost. Budućnost u kojoj tu žrtvu ne smijemo zaboraviti te ćemo se u narednom periodu založiti da se ovo razdoblje naše historije počne izučavati kroz školski plan i program, jer naša djeca i buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo kako se slične stvari nikada više i nikome ne bi ponovile - zaključio je premijer Tulumović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.