PEDIJATRI TVRDE

Infekcija koronavirusom utječe na veći broj prijevremenih porođaja

U Tuzli nije bilo smrtnih ishoda prijevremeno rođene djece, dok je u Banjoj Luci jedno moralo biti priključeno na respirator

E. Skokić

Klinika za dječije bolesti u Tuzli: Odgovoreno složenim uvjetima

Foto: Avaz


Infekcija koronavirusom, pretpostavlja se, doprinijela je povećanju broja prijevremeno rođene djece na našim prostorima. Na području Tuzle proteklih godina broj prijevremeno rođene djece kretao se u evropskim okvirima između 5 i 6 posto, ali, prema dostupnim podacima, broj prijevremenih porođaja u ovoj godini dostigao je stopu od 8,6 posto.

Nije bezazleno

- Sigurno je da je trenutna situacija utjecala na povećanje broja prijevremenih porođaja. No, to će biti predmet daljnjih istraživanja jer mi o koronavirusu vrlo malo znamo. Ono što pouzdano znamo je da nema vertikalne transmisije s majke na plod, ali isto tako znamo da su uzroci prijevremenih porođaja stres, kvalitet prehrane, šetnja… Nijedna infekcija, a pogotovo infekcija koronavirusom, nije bezazlena za majku - kaže za “Avaz” prof. dr. Fahrija Skokić, specijalista pedijatrije i subspecijalista neonatologije te predsjednica Udruženja pedijatara BiH.

  • Dr. Skokić: Mnogo istražujem

    Dr. Skokić: Mnogo istražujem

    Foto: Avaz


Kada je riječ o Tuzli, nije bilo smrtnih ishoda prijevremeno rođene djece. Velika zahvalnost za to duguje se timovima UKC-a Tuzla koji su u složenim uvjetima rada vrhunski odgovorili na postavljene zadatke. No, u Banjoj Luci se jedno prijevremeno rođeno dijete moralo priključiti na respirator.

Utvrditi posljedice

- Zaista mnogo istražujem ovu oblast i, prema dostupnim podacima, u doba COVID-19 pandemije preminulo je dvoje prijevremeno rođene djece, i to u Kini i Velikoj Britaniji. Jedno je imalo tri, a drugo pet mjeseci i bila su inficirana koronavirusom. Imamo situaciju u Italiji gdje se na jednom malom području infekcija koronavirusom povezuje s jednom drugom bolešću. Mi, globalno govoreći, malo znamo o koronavirusu. Trebat će godine predanog istraživanja kako bismo utvrdili kakve posljedice ostavlja na djecu i hoće li biti uopće posljedica. Moramo znati da, kada majci nije dobro, nije ni plodu. Odgovor na pitanje zašto je došlo do povećanja broja prijevremenih porođaja dat će istraživanja koja će uslijediti - zaključuje prof. dr. Skokić.

NA VRH

Podijeli članak na