PRENOSIMO

Kako raspetljati politički Gordijev čvor u Tuzli

Ranije je još SDA tražila provjeru povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog smjena dva ministra, a sad je premijer Denijal Tulumović proglasio “vanredno stanje”

Selim Bešlagić. Agencije

A. Kapo

4.1.2021

Nakon što je nova većina u Tuzlanskom kantonu, sačinjena od zastupnika SDP-a, SBB-a, Naše stranke i PDA, izglasala novo rukovodstvo Skupštine i najavila imenovanje nove Vlade TK, SDA i njeni sateliti krenuli su u opstrukcije, piše Raport.ba. 

Ranije je još SDA tražila provjeru povrede vitalnog nacionalnog interesa zbog smjena dva ministra, a sad je premijer Denijal Tulumović proglasio “vanredno stanje”. Okupljena četvorka je, osim toga, optužena da vrši puč na vlast u TK.

Vitalni nacionalni interes

Tako je faktički nastao politički Gordijev čvor, koji će, prema svemu sudeći, morati raspetljati OHR. O svemu tome za spomenuti portal govori Selim Bešlagić, zastupnik u Skupštini TK iz Naše stranke. 

- Ti navodi, da smo mi izveli puč, su čista glupost - kaže Bešlagić na početku.

On ističe da je pozicija izgubila većinu i kada je manjina, odnosno opozicija, skupila dovoljan broj glasova da bude pozicija, jasno je da se stvorila mogućnost i za smjenu Vlade koju vodi SDA.

- Oni trebaju da vladaju dok imaju 18 ruku, dakle dok imaju većinu. Osamnaest je broj koji određuje ko je većina. Mi smo postali pozicija i postavili smo pitanje smjene Vlade - navodi Bešlagić.

Govoreći o pokretanju pitanja vitalnog nacionalnog interesa, Bešlagić kaže kako je sve smišljeno.

- Odgovor bi trebao dati Ustavni sud FBiH, međutim, danas smo dobili odgovor da ta komisija ne postoji i da Ustavni sud ne radi jer je u blokadi. Oni su znali da Ustavni sud ne radi i mi bismo trebali čekati, a do tada sve odluke padaju u vodu - navodi Bešlagić te ističe: 

- Ovdje se, međutim, ne radi o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, već o zaštiti pojedinca, prije svega Vujovića.

Zastupnik Naše stranke dalje navodi kako SDA nije poštovala Ustav ni ranije.

- Kada se Vlada birala, mi smo rekli da nema Hrvata u Vladi. A to je obaveza. Mi kada smo tražili smjenu dva ministra, iza toga je Ustavni sud kazao da izbor Vlade nije urađen po Poslovniku i dao im preporuku da to promijene. Evo, još nisu - navodi on.

Dalje ističe kako Tuzlanski kanton trenutno ima Vladu koja nema dva ministra i pritom problem s Ustavom.

- Oni su trebali podnijeti ostavku kada je budžet pao. Oni su rekli da, kada bude formirana zvanično druga većina, da će podnijeti ostavku. Evo, nisu - rekao je Bešlagić.

On pojašanjava kako je odranije bilo poznato da većina zastupnika neće doći na sjednicu Skupštine koju je zakazala SDA.

- Tako nije bilo kvoruma. U međuvremenu smo mi preko Kluba Bošnjaka zakazali sjednicu i nije tačno da smo mi obijali neke prostorije. I kad su to saznali, oni su iznijeli već pripremljenu odluku o vanrednom stanju. Oni kažu da smo obili Skupštinu, da nas treba hapsiti. Prijetnje koje sam tad dobio, nisam dobio ni za vrijeme JNA - kaže Bešlagić.


Zatražili mišljenje OHR-a

On ističe da su danas saznali da se zatražilo mišljenje OHR-a u vezi s vanrednim stanjem, a kada se očekuje kraj drame? “To se mora završiti u toku ove sedmice.”  

- Ovdje je demokratija ko ima 18. Međutim, kada neko zloupotrebljava, onda se postavlja pitanje da li je jedan Srbin veći od drugog, ili Hrvat veći od drugog Hrvata. To su igre koje su zloupotreba politike da bi se zadržala vlast - navodi Bešlagić.

Upitan da li će Naša stranka činiti vlast, on navodi:

- Rečeno je da ćemo podržati Vladu, ali nećemo učestvovati u njoj. Ali, ako ta vlada ne bude radila korektno po programu, mi ćemo prvi dići ruku za njenu smjenu”. Jednostavno, ne može kao do sada. Dva su pravnika zaposlili u Medicinski centar u jeku pandemije, kada fali medicinara! Namještaju se konkursi, uhljebljuju podobni. Moramo tome stati ukraj - zaključuje Bešlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.