REALIZACIJA PROJEKTA

U Kalesiji se gradi zgrada za povratnike

Cilj je zatvaranje kolektivnih centara na području općine

Piše: A. O. / Fena

9.4.2021

Jučer ozvaničen početak radova. AGENCIJE

Početkom izgradnje stambenog objekta s 20 stanova, u općini Kalesija započinje izgradnja trećeg stambenog objekta na području Tuzlanskog kantona, a u okviru realizacije projekta „Regionalni stambeni program“, javlja Fena.





Faze izvođenja radova

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić navodi da je u pitanju zgrada koja se gradi u okviru programa koji se implementira širom Bosne i Hercegovine, a projekte ovog tipa Ministarstvo realizira u Sapni, Kladnju i Kalesiji.

- U različitim smo fazama izvođenja radova. Vrijednost ukupne investicije je 1.150.000 KM, a sva ta sredstva osigurala je mreža donatora s EU i SAD na čelu i drugim prijateljskim zemljama. Raduje me što je projekt u završnoj fazi i što će biti završen u planiranih 400 radnih dana - kazao je Ramić.  

Ugovor za izgradnju

Dodaje da će u narednim mjesecima biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stambenih jedinica u okviru projekta CEB 2, a tiče se zatvaranja kolektivnih centara na području Kalesije, za šta će biti izdvojeno oko četiri miliona KM.

- Na području Tuzlanskog kantona, samo u Gradačcu nismo počeli aktivnosti na implementaciji projekta CEB 2, dok u svim ostalim uključenim općinama jesmo. Nadam se da ćemo u okviru ovog projekta do kraja 2022. godine zatvoriti sve kolektivne centre - navodi Ramić. 

Osigurano 400.000 KM

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić ističe da je obaveza Općine u ovom projektu bila da osigura zemljište te svu potrebnu dokumentaciju. Za realizaciju ovog projekta Općina je izdvojila oko 400.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.