NAGLI SKOK

Alarmantna situacija u Tuzlanskom kantonu: Petero dojenčadi sa majkama zadržano u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla

U posljednja tri dana na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 190 novih slučajeva zaraze koronavirusom

E. Sk.

Klinika za dječije bolsti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla

Foto: Avaz


Tokom vikenda zbog infekcije koronavirusom u Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko – kliničkog centra hospitalizirano je pet majki i petero dojenčadi. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, ali nagli skok svakako da je zabrinjavajući.

-U petak nismo imali ni jednu majku niti dijete, a u ponedjeljak imamo pet majki i petero djece. Pratimo njihovo zdravstveno stanje. Za nas ovo nije nikakva novost jer smo se suočavali sa ovakvim situacijama, ali svakako da moramo biti oprezni jer je ovo nagli skok – kaže Lejla Osmačević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Inače, u posljednja tri dana na području Tuzlanskog kantona evidentirano je 190 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izvršeno je testiranje 739 uzoraka, potvrđeno je danas iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

U Tuzli je evidentirano 67 novozaraženih osoba, u Lukavcu 39, u Živinicama 21, Gračanici 14, Gradačcu 13, Kalesiji deset, Banovićima devet, Srebreniku sedam, Kladnju pet, u Teočaku tri, dok su dva slučaja evidentirana u Doboj Istoku.

U posljednja tri dana zabilježeno je 20 smrtnih ishoda uzrokovan zarazom koronavirusa. Najstarija osoba bila je 1933. godište, a najmlađa 1979. godište.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je korona virusom aktivno zaražene 1231 osoba, 133 je hospitalizovano, a šest je na mehaničkoj ventilaciji.

U kućnoj izolaciji je 1098 osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom 1265 osoba.

NA VRH

Podijeli članak na