UNSKO-SANSKI KANTON

CAZIN: U Podgredini niče nova džamija

U gradnju vjerskog objekta bit će uložen milion maraka

S.JAPIĆ

10.6.2016

U cazinskoj mjesnoj zajednici Stijena, naselje Podgredina, već nešto više od godinu izvode se radovi na izgradnji nove džamije. Radi se o velikom objektu, u koji će biti uloženo oko milion maraka. Radovi se izvode planiranom dinamikom, zahvaljujući prije svega velikom angažmanu mještana.

Prikupljanje novca 

Naselje Podgredina ima 420 domaćinstava koja su se zbog premalog prostora u staroj džamiji protekle godine odlučila za gradnju nove. Radovi su počeli u aprilu protekle godine. 

- Mi smo bili zacrtali da ovaj objekt bude završen za nekih pet-šest godina. Međutim, ako nastavimo ovakvim tempom rada, mislim da će biti završen za upola kraći period. Mnogi su svjesni značaja ulaganja u gradnju džamije, što potvrđuje i činjenica da smo, osim sredstava koje su dale džematlije, dosta novca prikupili i od drugih ljudi - kazao je Samir ef. Crnkić, imam u džematu Podgredina.

crnkic

Ef. Crnkić: Značaj ulaganja

Radovi na izgradnji džamije izvode se planiranom dinamikom, zahvaljujući prije svega velikom angažmanu mještana.

- Za izgradnju ove džamije do kraja protekle godine sakupili smo 448.000, a utrošili 349.000 maraka. Od početka ove godine utrošili smo oko 100.000 KM, a prikupili 54.700 KM. Imamo još gotovine taman da se isplati za munaru i za naše vrijedne majstore, koji rade krov - ističe blagajnik džemata Podgredina Ibrahim Džakulić.

Radovi na munari

Trenutno se izvode radovi na izgradnji munare, krov je pri kraju, a vrše se i pripreme za asfaltiranje dvorišta i postavljanje ivičnjaka.

radovi-5

U toku izgradnja munare i krova

Munara s pet šerefa 

Nova džamija u Podgredini bit će jedna od najvećih i najljepših na ovom području. Krasit će je munara visoka 66 metara sa pet šerefa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.