UNSKO-SANSKI KANTON

Sanski Most: Nacrt budžeta za 2017. u ​iznosu od 11 miliona KM

Sjednica Općinskog vijeća

M. DEDIĆ

29.12.2016

Općinsko vijeće (OV) Sanski Most jučer je na posljednjoj sjednici u ovoj kalendarskoj godini usvojilo nacrt budžeta općine za 2017. godinu u iznosu od 10.999.754 KM. 

Planirani prihodi

Prema planu budžeta za narednu godinu, porezni prihodi, kao i u prethodnim godinama, zauzimaju glavno mjesto u strukturi ukupnih prihoda i iznose 6.324.275 KM, odnosno 57,49 posto. Neporezni prihodi planirani su u iznosu od 2.910.470 KM ili 26,46 posto u odnosu na ukupan budžet, dok su prihodi od prodaje zemljišta i nekretnina planirani u iznosu od 650.000 KM, odnosno 5,9 posto.

Općinski načelnik Faris Hasanbegović kazao je da se prilikom izrade nacrta budžeta vodilo računa o zahtjevima građana koju su u proteklom periodu dali smjernice na koji način bi budžet trebao biti koncipiran. 

- S tim u vezi nacrt budžeta se bazira na realnim osnovama i kao polazna osnova za njegovo izvršenje poslužio je posljednji rebalans općinskog budžeta, koji je iznosio oko 10.500.000 KM - izjavio je Hasanbegović.

On je posebno istakao povećanje sredstava za upošljavanje volontera, poljoprivrednika i obrtnika, što će biti među prioritetima u narednoj godini. S druge strane, umanjena su sredstva za troškove Općine, kao i svim organizacijama i udruženjima koji do sada nisu opravdali utrošak budžetskih sredstava koja su izdvajana u 2016. godini.

U odnosu na prethodne proračune uvedena je jedna novina. Naime, za narednu godinu planiran je jedinstven kod za nevladin sektor s kojeg će se utrošak sredstava vršiti na osnovu raspisanih javnih poziva, a nevladine organizacije će imati mogućnost apliciranja s određenim projektima. 

Dobra osnova

U diskusiji koja je uslijedila vijećnici su istakli da se radi o dobroj polaznoj osnovi i realnom nacrtu, koji će u daljnjem procesu javne rasprave poslužiti da se na adekvatan način izradi najvažniji općinski dokument. Određen je rok od 30 dana za održavanje javne rasprave. 

Privremeno finansiranje

S obzirom na to da u narednu godinu Općina ulazi bez usvojenog budžeta, bilo je neophodno usvojiti i odluku o privremenom finansiranju Općine za period januar-mart 2017. godine, što su vijećnici odmah nakon usvajanja nacrta budžeta i učinili.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.