UNSKO-SANSKI KANTON

Sve spremno za svečanost u cazinskom naselju Podgredina: Danas otvorenje Plave džamije

Piše: S. J.

16.6.2018

Tri godine nakon postavljanja temeljca, u cazinskom naselju Podgredina, koje pripada Mjesnoj zajednici Stijena, trećeg dana Ramazanskog bajrama bit će svečano otvorena novosagrađena džamija.

Riječ je o izuzetno lijepom i velikom vjerskom objektu u čiju su gradnju džematlije i vakifi uložili više od milion maraka. Nazvali su je Plava džamija, a bit će jedna od najvećih na području Muftijstva bihaćkog. Na njoj će se posebno isticati 66 metara visoka munara s pet šerefa.

Svečanosti otvorenja džamije danas će prisustvovati i najviši zvaničnici Islamske zajednice u BiH te predstavnici brojnih džemata.

Program svečanosti počinje u 11.30 sati, a otvorenje je zakazano za 12.45 sati, nakon čega će u novoj džamiji biti klanjan podne-namaz. Bit će organiziran i zajednički ručak. Džamija će imati i druge neophodne prateće sadržaje.

Više od 400 domaćinstava

Naselje Podgredina ima više od 400 domaćinstava, a zbog premalog prostora u staroj džamiji, džematlije su u aprilu 2015. godine odlučile sagraditi novu.

Planirano je da gradnja bude završena za pet do šest godina, ali zahvaljujući dobrom odzivu džematlija te pomoći vjernika iz drugih džemata, vakifa i privatnih poduzetnika, projekt je završen za nešto više od tri godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.