OSTROŽAC

„Dokumenti vremena“ Husnije Topića govore o životu Krajišnika

Izložba je i zbog ambijenta u kojem je postavljena privukla veliki broj posjetilaca

A. SADIKOVIĆ

14.8.2018

Zidine Starog grada Ostrošca u Cazinu i Park skulptura, ali i neuobičajen način izlaganja na otvorenom, dali su posebnost izložbi slika „Dokumenti vremena“ bh. slikara Husnije Topića.

Poseban način

- Poseban je ovo način izlaganja i ja sam na ovaj način htio da toj posebnosti starog grada i Parku skulptura u kojem su djela najpoznatijih svjetskih kipara dam još jednu dimenziju izložbom slika iz ciklusa „Dokumenti vremena“ koje govore o životu Krajišnika, otkrivajući njihov mentalitet koji je utkan u historiju življenja na graničnim prostorima i između dva kulturna kruga, kruga s elementima Orijenta i s druge strane Okcidenta, odnosno zapada – kazao je Topić.

Topić se na ovoj 14 samostalnoj izložbi ambijentalnog tipa predstavio sa tridesetak ulja na platnu - slika koje su nastale u epskoj krajiškoj tradiciji, u kojima se ogleda ljepota ljudi ovoga kraja i čilih konja koji su Krajišnicima stoljećima dušu hranili.

Gosti i turisti

Izložba je i zbog ambijenta u kojem je postavljena privukla veliki broj posjetilaca i turista, koji obilaze zdanje Staroga grada Ostrožac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.