POGORŠANJE Oni su jučer napustili izbjeglički kamp u blizini Cazina

Migrantske porodice s granice vraćene u hotel "Sedra"

Građani Bihaća od subote protestiraju i traže bolju reakciju nadležnih državnih organa na ovu krizu

Birn
23.10.2018 16:55

Foto: Arhiv

Izbjeglice i migranti, koji su jučer napustili izbjeglički kamp "Sedra" u blizini Cazina i noć proveli u pograničnom naselju Izačić, danas su autobusima vraćeni u "Sedru". 

Među stotinjak migranata koji su noć proveli pod vedrim nebom je i Nargis iz Irana, koja je jučer s grupom krenula iz kampa u hotelu "Sedra". U "Sedru" se, kaže, ne želi vratiti. Njeno najmlađe dijete ima astmu i žele ići dalje.

- Ne želimo se vratiti u "Sedru". Čekamo i molimo da se otvori granica i da idemo dalje - rekla je Nargis.

Njena zemljakinja Lejla je do sada spavala na ulici jer je, kaže, "Sedra" bila puna. I ona ima bolesno dijete i samo želi ići dalje.

Porodicama s djecom koje su jučer napustile "Sedru" pridružila se i grupa izbjeglica i migranata koji su boravili u Đačkom domu u Bihaću. I oni mole da ih se pusti da idu dalje.

- Uvjeti u Đačkom domu su vrlo loši. Nema prozora, vrata ni podova. U svojoj zemlji nisam mogao ostati. Razmišljam o svojoj budućnosti i zato sam krenuo i želim ići dalje - rekao je Omer, također iz Irana, i dodao kako samo želi da se ''otvori granica".

- Noć je bila hladna, ne za mene, ali za djecu je bilo teško - kaže Omer.

Među migrantima je i veliki broj djece koja su noć provela uz svoje roditelje, nedaleko od graničnog prijelaza. Mještani Izačića pobrinuli su se da imaju tople napitke, hranu, jakne i ćebad.

Ibraga Čelebić kaže da će biti s migrantima ako ih ponovo bude u ovom pograničnom području.

- Teška noć. Mislim, oni nisu pravili probleme, bilo je tiho kao da ih i nema. Ali bilo je u kući hladno, a zamislite vani. Sinoć smo žena i ja razmišljali da izađemo i dovedemo ih da kod nas prespavaju, ima puno dječice, ali je teško, ako jedne dovedemo, drugi će se naljutiti, a nemamo toliko prostora. Mi, mještani, pobrinuli smo se sinoć da ih dočekamo toplim čajevima i hranom, jer smo vidjeli da idu prema graničnom prijelazu. Ako tu ostanu, organizirat ćemo se i pomoći šta treba - rekao je Čelebić.

U Bihaću je danas boravio i ministar sigurnosti Dragan Mektić. Na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima Unsko-sanskog kantona dogovoreni su i konkretni koraci u stabilizaciji stanja u Bihaću.

- Mi ćemo najdalje do sutra imati tačnu lokaciju na kojoj će biti formiran privremeni centar u Bihaću. Ići ćemo na to da u taj centar prvo smjestimo imigrante koji se nalaze na ulici, u privatnim smještajima, odnosno migrante koji na neki način najviše utječu na sigurnosnu situaciju, posebno ovdje, u Bihaću - kazao je Mektić.

Iz MUP-a USK su rekli da rade na sprečavanju dolaska novih migranata.

- Ja sam ministra upoznao sa situacijom i činjenicom da bi svako povećanje broja migranata, a posebno u Bihaću pogoršalo stanje sigurnosti. U tom kontekstu iznio sam i svoj stav da će policija od danas onemogućiti svaki daljnji priliv migranata na svim dostupnim putnim komunikacijma - kazao je komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

Građani Bihaća od subote protestiraju i traže bolju reakciju nadležnih državnih organa na migrantsku krizu u ovom dijelu države.

NA VRH