UNSKO-SANSKI KANTON Neophodno da država uspostavi strateško upravljanje

Predstavnici Delegacije EU i Grada Bihaća razgovarali o situaciji s migrantima

Gradonačelnik Šuhret Fazlić pohvalio je određene realizirane projekte međunarodnih organizacija

Fena
13.02.2019 12:24

Na današnjem su sastanku izrazili i zabrinutost i nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji

Foto: Fena

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Grada Bihaća na današnjem su sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama, smještajnim kapacitetima za migrantsku populaciju, te projektima vezanim za sigurnost građana koje finansira upravo Evropska unija. 

- Osigurali smo 9,2 miliona eura pomoći za migrantsku krizu na području BiH i naravno s našim partnerima kontroliramo utrošak tih sredstava. U Bihać smo došli da vidimo šta možemo uraditi kada je u pitanju realizacija projekata koji poboljšavaju sigurnost građana i stranih državljana koji tu trenutno borave, kao što je sanacija sistema ulične rasvjete. Također, posjetu želimo iskoristiti i kako bismo se upoznali sa svim izazovima s kojima se suočava lokalna zajednica - rekao je šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Ričard Maša (Richard).

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pohvalio je određene realizirane projekte međunarodnih organizacija, ali i zatražio još ozbiljniji angažman i pomoć u rješavanju nagomilanih problema u gradu i kantonu.

- Ovdje stalno ponavljamo kako je neophodno da država uspostavi strateško upravljanje i nadzor nad situacijom s migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona. Mora se pod hitno ograničiti broj migranata koji dolaze i borave u Bihaću i kantonu, kao i mnogo ozbiljnije kontrolirati prihvatni centri. Nadamo se da tu mogu pomoći i predstavnici Delegacije EU u BiH - dodao je Fazlić.

Predstavnici Gradske uprave Bihać na današnjem su sastanku izrazili i zabrinutost i nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji, odnosno vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać mimo zvaničnih graničnih prijelaza.

Komentari

NA VRH