ZDRAVSTVO

Masovan odlazak: Samo Kantonalnu bolnicu napustilo 70 doktora

Posla je preko glave, migranti okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva sve češća

Ilustracija

Srna

18.6.2019

Situacija u zdravstvu Unsko-sanskog kantona je alarmantna zbog sve masovnijeg odlaska ljekara, ali i drugih medicinskih radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, upozorili su u Sindikatu ljekara i stomatologa USK.

Prema podacima Ljekarske komore Unsko-sanskog kantona, samo Kantonalnu bolnicu u Bihaću u posljednjih 10 godina napustilo je oko 70 ljekara.

Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže kako su glavni razlozi zbog kojih odlaze medicinari mali lični dohoci, teški uvjeti rada i neadekvatan položaj u društvu.

- Situacija je posebno pogoršana u posljednje vrijeme, otkako je počela migrantska kriza. Posla je preko glave, migranti su prosto okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva su sve češća i svakodnevno se susrećemo sa neprijatnim situacijama. Takva situacija je katalizator za odliv stručnog medicinskog osoblja - kaže Kurtagić.

Prema njegovim riječima, plaće ljekara, ali i drugih medicinskih radnika u Unsko-sanskom kantonu su među najnižim u Federaciji BiH, prekovremeni rad se ne plaća adekvatno, a uskraćuju im se i brojna druga prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima.

Prema posljednjim podacima, u Unsko-sanskom kantonu zaposlena su 354 ljekara, od čega 209 specijalista, kao i 1.037 zdravstvenih radnika, od čega njih 163 sa višom stručnom spremom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.