BIHAĆ

U planu dodatne sobe, ali i unutrašnji i vanjski bazen

Uz nedostatak stručnog kadra, u lječilištu se nose i s problemom bespravno izgrađenih objekata na njihovoj zemlji

Sobe u “Gati” trebaju biti opremljene po standardima koji zahtijevaju pacijenti. Arhiv

Piše: Fena

30.7.2019

U prošloj godini evidentiran je značajan pad broja pacijenata koji u vlastitoj režiji dolaze u lječilište „Gata“, iako su izvori ljekovite vode, druge po kvalitetu u Evropi kojom raspolaže ovo lječilište, cijenjeni, kao i duga tradicija njenog korištenja, javlja Fena.

Direktorica lječilište „Gata“ Aida Perviz pojašnjava da zabilježeni pad broja pacijenata nije zbog kvaliteta usluga i vode, nego zbog nedovoljne opremljenosti soba po standardima koji zahtijevaju pacijenti koji dolaze uz naplatu.

Višestruka korist

Ova ustanova za sada može jedino ostati u službi javnog zdravstva, ali i kao takva treba sanaciju. Neophodna je nova stolarija, a sobe je nužno renovirati. Uz nedostatak stručnog kadra, u lječilištu se nose i s problemom bespravno izgrađenih objekata na njihovoj zemlji, a u samom objektu, na prvom spratu, je ambulanta Doma zdravlja Bihać.

Plan za rehabilitaciju lječilišta postoji i vrijedan je dva miliona maraka. Uz sanaciju, namjera je u budućnosti proširiti kapacitete s još 19 soba te izgraditi unutrašnji i vanjski bazen. Njegova realizacija bila bi moguća na bazi javno-privatnog partnerstva, a korist bi bila višestruka.

Rekreacioni turizam

- Mislim da će se naći neko ko će početi razmišljati u tom pravcu jer da je to počelo prije 25 godina, da smo napravili nešto, mislim da bi do sada bili na nivou Čateških toplica, a to se mnogo isplati - smatra Perviz i dodaje da bi se, s obzirom na to da je u blizini nacionalni park, osim zdravstvenog, mogao razvijati i turističko-rekreacioni turizam.

Donošenje zakona

Ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK Adnan Alagić ističe da su prvenstveno zbog „Gate“, ali i drugih projekata, pristupili izradi i donošenju zakona o javno-privatnom partnerstvu.

- To radimo uz pomoć USAID-a i to je u završnoj fazi. Nacrt će ići u javnu raspravu, a s tim zakonom se omogućavaju baš ovakvi projekti - dodao je Alagić.




Zabilježen manji broj pacijenata. FENA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.