PREMIJER USK

Ružnić: Zatvorili smo Biru, narednih dana zatvaramo Miral i improvizirane kampove

U narednim danima cilj je zatvoriti kladuški Miral, te divlje kampove kojih je veliki broj na području kako Velike Kladuše, tako i grada Bihaća

A. Č. / Avaz.ba

Ružnić: Izmještanje maloljetnika

Foto: Arhiv


Na jučerašnjoj sjednici kantonalne Operativne grupe za migracije, Ministarstvo zdravstva dobilo je zadatak da napravi spisak maloljetnih osoba koje su boravile u migrantskom kampu Bira, kako bi bili izmješteni u centar u Borićima. 

Iako se pretpostavljalo da u kampu Bira privremeno boravi oko 50 maloljetnika ispostavilo se da je čak 81 bez pratnje, a uz rješenje izmješteni su iz Bire u Centar u Borićima.

Kako je premijer USK Mustafa Ružnić potvrdio za kolane medije, prihvatni centar Bira od danas je definitivno zatvoren.

Na jučerašnjoj sjednici Operativne grupe USK usvojili smo brojne zaključke koji se odnose na izmještanje maloljetnih migranata i zatvaranja prihvatnih centara. Upravo u skladu sa usvojenim zaključcima, danas smo pristupili i sprovođenju istih. U poslijepodnevnim satima izmjestili smo oko osamdeset maoljetnih migranata u centar u Borićima, dok je jedan dio migranata izmješten na Lipu, a drugi dio se uputio u “game”, te smo tako stvorili uvjete za definitivno zatvaranje prihvatnog centra Bira. 

U narednim danima cilj je zatvoriti kladuški Miral, te divlje kampove kojih je veliki broj na području kako Velike Kladuše, tako i grada Bihaća - kazao je premijer USK.

NA VRH

Podijeli članak na