OTVOREN KAMP LIPA

Satler: Svjedočimo novom poglavlju upravljanja migrantskom krizom

Pokazano je da institucije mogu uraditi ono što se očekuje, to pokazuje da mogu raditi svoj posao u okviru ove krize, poručio je

Johan Satler na otvaranju "Lipe". fena

Piše: L. M.

19.11.2021

Višemjesečna izgradnja Migrantskog naselja na lokalitetu Lipa napokon je završena, a zvaničnom otvaranju ovog prihvatnog centra tridesetak kilometara udaljenog od Bihaća, prisustvuju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalne i gradske vlasti, kao i svih međunarodnih organizacija uključenih u migracijski proces.



Umanjiti pritisak priliva migranata

Ovaj centar sada ima smještajni kapacitet za oko 1.500 ljudi, te bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća. Od ovog broja, predviđen je kapacitet za oko 300 porodica i 200 maoljetnika bez pratnje.

Kampom će upravljati pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, naravno u saradnji sa članovima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih međunarodnih organizacija.

Johan Satler (Johann Sattler), šef delegacije EU u BiH također je prisustvovao otvaranju Lipe.

- Prije 11 mjeseci smo bili ovdje u drugačijim okolnostima, 900 ljudi nalazilo se van objekata, četiri su bila zapaljena a vrijeme je bilo izuzetno hladno. Danas stojimo ovdje u višenamjenskom prihvatnom centru i svjednočimo jednom novom poglavlju o upravljanju migrantskom krizom Ministarstva sigurnosti, civilnih poslova i Službe za poslove sa strancima - naveo je Satler.

Institucije mogu raditi svoj posao

Kaže da su ostvarene vrlo važne stvari.

- Pokazano je da institucije mogu uraditi ono što se očekuje, to pokazuje da mogu raditi svoj posao u okviru ove krize. Druga važna stvar jeste humani pristup. Mislim da je to ono što je prevladalo ovdje i želim da se zahvalim narodu Bihaća - naglasio je.

Podsjetio je da je EU uložila 1.7 miliona za prihvatni kamp Lipa.

- Ono što jeste važno jeste da nadležni upravljaju svim centrima. Želim se zavalititi mnogim međunarondim organizacijama, UNHCR-u, IOM-u, Crvenom križu i Ministarstvu sigurnosti BiH na čelu sa ministrom Cikotićem koji je pokazao liderstvo. Zahvalio bih se i lokalnim vlastima ovdje, gradonačelniku Bihaća i građanima USK - poručio je Satler na otvaranju.


Pomagati BiH

Margaret Uber, ambasadorica Njemačke u BiH također je prisutvovala otvaranju. 

- Ovo je bilo moguće kroz zajedničku saradnju sa BiH. Itekako smo svjesni da je ovo područje bilo pogođeno velikim migracijama. Kao njemački ambasador, drago mi je reći da smo i mi dali svoj doprinos da se ovaj kamp otvori. Naš doprinos je iznosio oko milion eura te u konsiltantskim uslugama i izfgradnji prostora za objedovanje. Svi objeklti su izgrađeni da mogu izdržati uslove velike zime - navela je Uber.

Istakla je da će Njemačka i u budućnosti pomagati BiH u borbi protiv migracija.

- Uručit ćemo Crvenom križu opremu, a koja je diošla iz područja Njemačke koja je nedavno bila pogođena poplavama – dodala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.