ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Četvrtak bez "Edoteke" je nezamisliv

Već sedam godina u "Clubu 072" održava se edukativni kviz

D. PAŠALIĆ

6.6.2016

Zeničani već sedam godina, iz sedmice u sedmicu, ne mogu zamisliti četvrtak bez kultnog kviza "Edoteka", koji edukacijom i kroz zabavu okuplja mlade, ali i starije generacije. Riječ je o projektu sugrađana Edina Sinanovića i Senada Džanića, glavnih inicijatora razvoja ove ideje u zeničkom "Clubu 072".

- Sve je počelo 2009. godine, kada smo, koristeći finese iz Engleske, odlučili da nešto slično pokrenemo i u Zenici - kaže nam Sinanović.

Sedam ekipa

Prvo izdanje kviza brojalo je sedam ekipa, uglavnom prijatelja osnivača, kada su pitanja čitali, a bodove zbrajali ručno.

- Kviz smo proteklih godina nastojali podići do najvišeg nivoa. Tako smo, zbog sve većeg broja učesnika, angažirali informatičara, koji je omogućio da se pitanja, osim čitanjem, emitiraju i na ekranima, a tabele popunjavamo putem računara, što nam omogućava realizaciju kviza s više od 30 ekipa - pojašnjava Sinanović.

Taj format kviza zadržan je i do danas, a osim Zeničana, na "Edoteku" svrate i turisti, ali i ličnosti iz javnog života, poput Tarika Filipovića, glumaca i reditelja, profesora...

Najboljim učesnicima, kojih bude i do 250, osigurane su i simbolične nagrade, kojima nastoje nagraditi znanje koje su pokazali iz raznih oblasti, od muzike, geografije, sporta, historije, medicine, nauke, ali i općeg znanja.

Zabavno i korisno

Ahmed Karalić jedan je od brojnih sugrađana kojima je četvrtak rezerviran za kviz.

- Već godinu dolazim sa tri prijatelja i zajedno činimo ekipu "Rodbina, komšije i prijatelji". Ovo je nešto što treba našem gradu, zabavno je, a istovremeno se dosta toga može i naučiti - kaže Karalić.

Da je ovaj kviz koristan za edukaciju, ali i za druženje, potvrdio nam je i Haris Halilović, koji je, također, redovan na "Edoteci".

Prijenos na internetu

Zbog sve veće posjete, zbog čega često ne bude mjesta u "Edoteci", postoji mogućnost da se kviz realizira i u Studentskom centru Zenica. Osim toga, planiraju i uživo emitiranje kviza na internetu.

- Interes je sve veći. Gužve su redovne pa planiramo početi koristiti uživo prijenos putem Facebooka da bi i ostali građani mogli da gledaju šta se to dešava u gradu - dodao je Sinanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.