ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Uskoro jeftinije zakupnine na tržnici i do 30 posto

Prodavači s nestrpljenjem očekuju ishode pregovora

E. DRAGUNIĆ

12.1.2017

Zakupnine pijačnih tezgi i boksova na gradskim pijacama kojima upravlja preduzeće „Tržnice“ Zenica uskoro bi trebale biti mnogo jeftinije. Ovo je za „Avaz“ potvrđeno u ovom preduzeću, u kojem kažu da su u toku pregovori s Gradskom upravom i da osim toga ne mogu davati više informacija.
 
Manje posla
 
Ovu vijest s nestrpljenjem očekuju i prodavači na gradskoj tržnici, koji kažu da su trenutne cijene previsoke. Mnogi su i jučer, uprkos hladnom vremenu, bili na svojim radnim mjestima.
 
Kako nam je rekao Nermin Bečirović, jedan od prodavača, cijene bi, prema njegovim informacijama, trebale biti niže za 20 do 30 posto.
 
- Trenutno po boksu plaćam 240 KM mjesečno. Kad poplaćam još doprinose, knjigovođu i režije, ukupni mjesečni troškovi budu veći od 500 KM. Mi, prodavači, očekivali smo smanjenje cijena već od januara, međutim, ništa još nema - kaže Bečirović.
 
Mnogi od njih, kako kažu, jedva da uspiju pokriti osnovne troškove jer posla je, tvrde, sve manje. Fahre Bureković od svoje 10. godine radi na pijaci. Prodaje voće na dva stola, koja godišnje plati 800 KM.
 
- Osim toga, svaki dan plaćam placarinu za dva stola 13 KM, plus vaga, parking... Nigdje me nema, ali moram izaći da roba ne propadne - ističe Bureković.
 
Da su trenutne cijene zakupnina previsoke, kažu nam i u zatvorenoj tržnici, u kojoj se prodaju suhomesnati i mliječni proizvodi. Risto Spasojević ima radnju za koju mjesečno plaća skoro 300 KM. Kaže, kad sabere zaradu i troškove, dobije pozitivnu nulu.
 
Dnevna plaćarina
 
Đemila Ahmetspahić prodaje sireve, a za dva metra unajmljenog prostora godišnju rezervaciju plaća 1.160 KM. Osim toga, plaća i osam KM dnevno placarinu te mjesečno frižider 50 KM i magacin 10 KM. 

Upotreba WC-a pola marke

Osim brojnih nameta i troškova, zanimljivo je da prodavači na zelenoj pijaci plaćaju i upotrebu WC-a, a cijena je 0,50 KM, što je istaknuto na natpisu ispred ulaza. I pored toga, kako kažu, ni taj toalet nije baš u najboljim uvjetima, preporučivši nam da je bolje da ne ulazimo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.