ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

“Zenicatrans” planira uvesti autobuse na plin

Autobusi s pogonom na plin imaju veliki broj prednosti ( J. Hadžić). Autobusi s pogonom na plin imaju veliki broj prednosti ( J. Hadžić)

Piše: D. PAŠALIĆ

26.10.2017

U Gradskoj upravi Zenica, na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića, nastavljeni su razgovori s predstavnicima kompanije ''BH-Gas'' d.o.o. Sarajevo o osnivanju javnog preduzeća za distribuciju plina i izgradnju infrastrukture za plinofikaciju grada i prigradskih naselja. 

Pogon motora

Kako je pojašnjeno, cilj projekta plinofikacije je dovođenje prirodnog plina u Zenicu za potrebe privrede, sistema centralnog grijanja i individualnih potrošača u domaćinstvima.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici JP “Zenicatrans-prevoz putnika” te predstavnik firme “Junuzović kopex” d.o.o. Tuzla, koja je prva u BiH uvela autobuse koji za pogon motora koriste prirodni plin.

Prema riječima Kasumovića, jedan od najvažnijih ciljeva Grada je smanjenje zagađenja okoliša, zbog čega se došlo na ideju da se u Zenici uvedu autobusi na plin.

- Na sastanku su prezentirana iskustva iz Sarajeva i Tuzle, gdje su ranije uvedeni plinski autobusi, kao i prednosti koje upotreba ovih autobusa nosi sa sobom. Mi ćemo i dalje nastaviti podržavati ekološki prihvatljive projekte s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana - rekao je Kasumović.

V. d. direktora “Zenicatransa” Eldin Čivić ističe da se radi o gradonačelnikovoj ideji koju će nastojati realizirati zbog mnoštva prednosti koje nosi sa sobom.

Odabir linija

- Prednosti uvođenja autobusa na plin su prije svega u energetskom, ekološkom, ali i finansijskom smislu. Ideja je da to prvobitno bude 30 autobusa, a zavisno od njihovih gabarita, odlučili bismo se hoće li saobraćati na linijama gradskog ili prigradskog saobraćaja - pojašnjava on.

Plinska stanica 

Ukoliko se na predstojećem sastanku postigne dogovor o realiziranju projekta autobusa na plin, planirana je i izgradnja plinske stanice.

- U krugu našeg prostora na Šljiviku izgradili bismo plinsku stanicu da bi cjelokupan projekt bio u potpunosti realiziran i na nivou - kaže Čivić i dodaje da još nije poznata tačna vrijednost cjelokupnog projekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.