ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Nastavljena saradnja: EBRD i Zenica potpisali memorandum o razumijevanju

Arhiv

Fena

17.5.2018

Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) potpisan je danas u prostorijama Gradske uprave Zenica. 

- Potpisivanje ovog memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti - istaknuo je Ian Braun (Brown), direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Memorandumom je definirani okvir za unapređenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.

- Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja i zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih "zelenih" projekata - kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

EBRD će angažirati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u Zenici (zagađenje zemljišta, zraka) te će na osnovu rezultata biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata, saopćeno je iz Gradske uprave Zenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.