Počela velika obnova Bijele džamije, visočkog i bh. arhitektonskog dragulja

PROJEKTI Nakon uspješnog starta akcije prikupljanja sredstava

Počela velika obnova Bijele džamije, visočkog i bh. arhitektonskog dragulja

U Visokom je ovih dana počela obnova čuvene Šerefudinove ili Bijele džamije. Krajem prošle godine pokrenuta je velika akcija prikupljanja novčanih sredstava, a zahvaljujući dobrom odzivu donatora započela je rekonstrukcija krova.

 Uklanjanje bakra

U toku su pripreme, tačnije uklanjanje dosadašnjeg bakrenog krova i priprema betonske plohe, za konačni zahvat postavljanja specijalnog bijelog krova kojim će visočka Bijela džamija vratiti svoj prvobitni izgled.

  • Bukva: Zahvalan donatorima
    Bukva: Zahvalan donatorima

– Nakon što smo u prvih nekoliko mjeseci kampanje ostvarili izuzetne rezultate i uspjeli prikupiti 100.000 KM, što je polovina od sredstava potrebnih za obnovu krova, počeli smo s odabirom izvođača radova te pripremama za ovaj zahtjevni projekt. Uklanja se bakreni pokrov, a posebni materijal, koji će doći iz Splita, vratit će Bijeloj džamiji tačno onakav kakav je imala 1980. godine, kada je izgrađena. Svi radovi se izvode u direktnoj komunikaciji s autorom, akademikom prof. dr. Zlatkom Ugljenom, a nadzire ih visočki arhitekta Jasmin Sirčo – kazao nam je imam džamije, hafiz Edin Bukva.

Akciji su se odazvali brojni vjernici, kao i Visočani svih vjera, privredni subjekti, ali i prijatelji iz cijele BiH i dijaspore.

 Nastavak akcije

– Ovo je arhitektonski dragulj, ne samo Visokog, već i cijele BiH, i vjerski objekt poznat širom svijeta. Hvala i svim donatorima koji su do sada učestvovali u akciji, a ovom prilikom pozivam i druge da se uključe i na svoj način pomognu da projekt privedemo kraju – istakao je Bukva.

 Prestižne nagrade  

Džamija je izgrađena 1477. godine, a sadašnji izgled dobila je nakon potpune rekonstrukcije 1980. godine. Godine 1983. ovo remek- djelo Zlatka Ugljena dobilo je prestižnu „Aga Khanovu nagradu za arhitekturu“. Stručnjaci su nagradili Šerefudinovu džamiju zbog njene originalnosti i novih pristupa u gradnji. U 2007. godini dobila je još jedno bitno priznanje od mađarskih arhitekata, koji su ocijenili da je Bijela džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH