USELJENJE Završena izgradnja stambenog objekta socijalnog stanovanja

Petnaest porodica iz kolektivnog centra u Maglaju dobilo novi krov nad glavom

Vrijednost projekta je oko 850 hiljada KM, oko 100 hiljada KM osigurala je Općina Maglaj, a nešto više od 750 hiljada su kreditna sredstva CEB-a

N.Br.

Stanarima su uručeni ključevi potpuno opremljenih stambenih jedinica

Foto: N. Br.


Petnaest porodica u Maglaju dobilo je vlastiti krov nad glavom. Neki od njih i prvi put u svojim životima. 

- Ovaj projekt vrijedan je svake pažnje. Drago mi je da još ima ljudi koji su socijalno osviješteni, da razumiju svoje sugrađane, da rade za zajednicu, a ne samo za sebe - kazala je Sabina Džanbegović, koja nakon više od dvije decenije života u kolektivnom smještaju ima vlastiti dom. 

Njenu radost dijeli i preostalih 25 stanara, koliko će ih živjeti u 15 stanova. Stanarima su uručeni ključevi potpuno opremljenih stambenih jedinica. 

- Živio sam u feudalnom dobu, a sada živim u savremenom svijetu. Dva dana skoro ništa nisam jeo od uzbuđenja i dragosti. Hvala svima koji su nam priredili ovu radost - kazao je Adem Husukić. 

Sejad Husanović dodaje da za njega počinje novo poglavlje u životu. Osam godina je živio u kolektivnom centru Omerdino Polje. 

- Sada nam preostaje samo da ove stanove čuvamo kao svoje - kazao nam je Husanović. 

Vrijednost projekta 850 hiljada

Objekt koji je otvoren u Maglaju služit će za socijalno stanovanje korisnika koji su živjeli u kolektivnim centrima ili alternativnim smještajima. 

Vrijednost projekta je oko 850 hiljada KM, oko 100 hiljada KM osigurala je Općina Maglaj, a nešto više od 750 hiljada su kreditna sredstva CEB-a. 

Radi se o projektu "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“. 

- Realizacijom ovog projekta više od 80 posto osoba iz kolektivnih centara će naći svoje stanove u centrima za neprofitno stanovanje. Ovo je rješenje koje omogućava da objekti ostanu u vlasništvu općina, a korisnici će živjeti u mnogo boljim uvjetima nego ranije - rekao je Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije BiH.

Senada Alibajraktarević, pomoćnica općinskog načelnika, dodala je da će lokalna vlast u saradnji s kantonalnom raditi na tome da korisnici dobiju određene subvencije da bi mogli plaćati sve režijske troškove.

15 porodica dobilo nove stanove 

Korisnici kolektivnog centra kojima su danas uručeni ključevi novih stanova su: Husein Ibraković, Zorka Ezgeta, Adem Husukić, Suljo Hasanić-Vejizović, Alija Salkić, Hiba Ramić, MUstafa Cerovac, Edin Kadić, Mevla Mrvoljak, Suljo Omahić, Vahid Salkanović, Sejad Husanović, Mirsad Salkić, Sabina Džanbegović i Ramiz Vuković. 

Do 2022. svi bi trebali biti zbrinuti

Kako se procjenjuje, još 5.000 osoba u Federaciji BiH smješteno je u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima, a očekuje se da bi svi oni trebali biti trajno stambeno zbrinuti do 2022. godine, najavio je ministar Ramić u Maglaju.  

Više o temi Maglaj

ZIMSKA ČAROLIJA
Najviša jelka u BiH nalazi se u Maglaju
NA VRH

Podijeli članak na