USPJESI Poštenim radom, za pet godina, postao najveći porezni obveznik u gradu

Rasim Salčinović, zenički privrednik, proslavio 55 godina rada: Ćevabdžinicu nisam zatvorio ni u ratu da bih hranio vojsku

D. PAŠALIĆ
16.01.2019 16:48

Salčinović: Davne 1964. godine otvorio ćevabdžinicu

Foto: B. Mahmić

Davnog 8. januara 1964. godine, kao 23-godišnjak, Rasim Salčinović (78) dobio je dozvolu za rad, otvorio ćevabdžinicu i postao najmlađi, ali i jedan od rijetkih privatnika u Zenici i srednjoj Bosni.

Danas je najstariji aktivni poduzetnik koji se, iako je zakoračio u osmu deceniju, i dalje svim srcem daje poslu.

Ratna dešavanja

Najstarija ćevabdžinica u Zenici u utorak je proslavila 55 godina rada. Salčinović nam je govorio o svojim počecima, tradiciji, ratnim dešavanjima i izazovima s kojima se susretao svih ovih godina.

- Kada sam registrirao ćevabdžinicu, to je bila vijest na nivou tadašnje države. Poštenim radom, za samo pet godina, postao sam najveći porezni obveznik u gradu. Kada se osvrnem na proteklih 55 godina, iskreno, nije bilo lako - prisjeća se on.

U ratu je hranio vojsku i izbjeglice, a upravo te godine nikada neće zaboraviti.

- Iako je bilo užasno stanje, padaju granate, ratuje se, nisam stavio ključ u bravu. Naprotiv, hranio sam vojsku i to su bili najteži trenuci u mom radu – rekao je Salčinović.

Kaže da je skroman čovjek. Interesantno je i to da, dok su drugi kupovali nekretnine, on je ulagao u proizvodnju i posao.

- Svih ovih godina trudio sam se, radio i ulagao u širenje posla. Posebno sam ponosan na brojna osvojena priznanja u bivšoj državi iz prehrane i nacionalnih bosanskih jela. Tako sam promovirao Zenicu, porijeklo i brend grada - govori on.

Ima 130 radnika

Kao i svi drugi, on se, također, suočava s problemom odlaska radne snage. Uprkos tome, danas upošljava 130 radnika, a od osnivanja firma nikada nije promijenila vlasnika. Na kraju razgovora kaže da ima jednu želju.

- Želja mi je da se tradicija koju sam počeo nastavi i traje, a ne brinem da to neće tako biti jer to već uveliko čine moja djeca i sinovi rahmetli brata – ističe Salčinović.

Poznat po čimburu

Salčinović je poznat i po tome da ne prođe tradicionalna „Čimburijada“, a da ne počasti Zeničane.

- U ogromnoj posudi ispečem 1.000 jaja i podijelim građanima. Zadovoljstvo mi je da ih taj dan obradujem čimburom – kaže on. 

NA VRH