ZDRAVSTVO

Otvoreno rodilište u zeničkoj bolnici: Malo očeva traži da prisustvuje porodu

U Kantonalnoj bolnici Zenica više od 13 godina očevima dozvoljeno da prisustvuju porodu

D. PAŠALIĆ

2.2.2019

Više od 13 godina u Kantonalnoj bolnici Zenica je dozvoljeno očevima da prisustvuju porodu, međutim, interes je minimalan. Prema riječima dr. Jasmina Hodžića, specijaliste ginekologije i akušerstva u zeničkoj bolnici, ponosan je što su upravo oni jedna od prvih ustanova u BiH koja omogućava prisustvo supruga porodu. 

Nastavljena praksa

- Oduvijek smo bili poznati da suprug može prisustvovati porodu. Prije više od 10 godina, dolazile su TV ekipe snimati ovu praksu. Činjenica, nakratko je to bilo zabranjeno, a zatim je nastavljeno – kazao je Hodžić.

Otvoreno rodilište, dodaje on, podrazumijeva odgovornost više i mjere predostrožnosti, a da je zeničko rodilište superiornije u odnosu na druga jer ima odvojenu sobu za porodilju čime se postiže i maksimalna intima.

- Svaki suprug, koji najavi da bi pristupio porodu, mora imati sanitarnu knjižicu. To je posljednjih godina pravilo. Ali, supružnici jako malo podnose zahtjeve – pojasnio je Hodžić.

Prema informacijama kojima raspolaže, radi se o maksimalno tri do četiri posto zahtjeva, što je jako mali broj u odnosu na očekivani.

Jasmina Hodžića

Važne pripreme

- Mi smo društvo u kojem su te stvari još tabu tema. Nemamo dovoljno razvijen medijski pristup da educiramo majke i očeve, pa ni mentalitet. Jednostavno, još je porod „zabranjena“ tema i parovi se ne odlučuju na takvo nešto – smatra Hodžić.

U svijetu je to, dodaje, drugačije, gdje se o porodu mnogo više priča, organiziraju se radionice, vrše pripreme za porod kojem prisustvuju i majka i otac. Upravo je Hodžić, dok je bio šef Porođajnog odjela, educirao bračne parove da postoji ova mogućnost.

Četvrto rodilište u BiH

Porođajni odjel u zeničkoj bolnici renoviran je prije šest godina, a predstavlja četvrto rodilište u BiH.

- Nakon Sarajeva, Tuzle, Banje Luke, Zenica je četvrto rodilište po broju poroda. Godišnje naše rodilište, posljednjih deset godina, obavi 3.000 poroda – pojašnjava Hodžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.