MJERE

Jednokratna novčana naknada za svako novorođeno dijete u Zenici

Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a u Gradskom vijeću. D. Pašalić

D.Pašalić

19.2.2019

Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, pokrenuo je inicijativu za donošenje odluke o jednokratnoj isplati novčane naknade za svako novorođeno dijete s područja grada. 

Prema riječima Hodžića, cilj inicijative je da se hitno počnu provoditi intenzivne mjere i kampanja protiv "bijele kuge". 

- Prirodni priraštaj se na području Zenice, ali i cijele BiH, posljednjih godina nalazi u silaznoj putanji. U našem gradu godišnje se u prosjeku rodi samo 1.100 beba. Mnoge općine u našoj zemlji već odavno imaju usvojene odluke, koje za cilj imaju poboljšanje nataliteta, ali i zadržavanje mladih u našoj zemlji - poručio je Hodžić.

U svom obrazloženju za primjere ove prakse Hodžić je naveo Općinu Stari Grad, Ljubuški, Tomislavgrad, Centar Sarajevo i Grad Livno. 

- S obzirom na činjenicu da je budžet Zenice za 2019. godinu (60.672.190 KM, op.a.) jedan od najvećih u historiji grada, te da je Gradsko vijeće nedavno usvojilo novu odluku o komunalnim taksama, koja predviđa i dalje povećanje budžeta, smatram da će ova odluka biti lako provodljiva i da ćemo ovu inicijativu svi podržati – ističe on.

Podsjetimo, upravo je Hodžić u maju 2017. pokrenuo inicijativu da Grad Zenica sufinansira troškove vantjelesne oplodnje, a koja je podržana i već je zaživjela, što bi trebao biti epilog i inicijative koja ima za cilj borbu protiv „bijele kuge“. 

Prijedlog je da iznos novčane naknade, budući da se godišnje u Zenici rodi 1.100 – 1.150 beba, bude minimalno 200 KM, što bi mogao podnijeti budžet grada. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.