MAGLAJ

Najboljim bh. informatičarima nagrada „Ajnur Dikedžić“

Takmičenje će biti održano 20. aprila, kada će u Maglaj stići nekoliko stotina srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine

S jednog od prijašnjih takmičenja u Maglaju

N. BRADARIĆ

18.4.2019

U Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ ovih dana je veoma živo. Sve je u znaku organizacije 6. IT Challenge takmičenja, koje mnogi nazivaju i nezvaničnim državnim prvenstvom u informatici za srednjoškolce.  

Priprema pitanja

Ovo će biti i glavni sadržaj koji Gimnazija organizira povodom Dana škole i 60. godišnjice postojanja. Takmičenje će biti održano 20. aprila, kada će u Maglaj stići nekoliko stotina srednjoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Ovom takmičenju posebno se raduju učenici matematičko-informatičkog i informacijsko-komunikacijskog smjera Gimnazije. Motiviše nas samo prošlogodišnji rezultat i uvijek nastojimo podići ljestvicu više, tako je i ovaj put. Ove godine imamo više od 300 prijavljenih takmičara iz cijele BiH. Pripremljena su pitanja za takmičenje, oformljen je Organizacioni tim koji se bavi marketingom, PR-om te programom takmičenja. Mogu vam reći da smo svi poprilično uzbuđeni zbog onoga što nam predstoji - kaže nam Denis Suljaković, član Organizacionog tima.


Dikedžić: Prerana smrt

U pripremi su učestvovali svi gimnazijalci uz podršku profesora informatike Saše Stanića, ali i cijelog kolektiva maglajske Gimnazije.

- Osim takmičenja, zajedno s Bit Alijansom organiziramo panel-diskusiju o savremenim temama iz IT oblasti. Sve završavamo zabavom uz veliki koncert - dodao je Sanjin Šabanović, član Organizacionog tima.

 Dio ekipe

Ove godine najboljoj ekiti pripast će nagrada „Ajnur Dikedžić“. Radi se o mladiću koji je ranijih godina bio izuzetno važan dio organizacione ekipe, a koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći prije devet mjeseci. Ove godine nagradu za najbolju ekipu, koja će biti i novčana, osigurat će Ajnurovi roditelji Amela i Tarik.

 Dva polufinala 

U Travniku je na Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta “Vitez“ organizirano i jedno od dva polufinalna takmičenja i to za Federaciju BiH. Od ukupno prijavljenih 96 ekipa takmičenju je prisustvovalo 76 sa 228 takmičara. Plasman u finale, koje će se održati 20. aprila u Maglaju, izborile su 44 ekipe. Polufinale za RS, održat će se u u petak, 19. aprila, u Doboju, a dan kasnije i finalno takmičenje 6. IT Challengea u Maglaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.