AKCIJE Maglajlije žele skrenuti pažnju i animirati druge

Penzioneri zasukali rukave i uredili izletište Borik

Restoran ne radi već nekoliko godina, a crnogorična šuma i dalje obolijeva

N. BRADARIĆ
13.06.2019 12:36

Akcija maglajskih penzionera za primjer

Devastirano, zapušteno, tužno, ovako izgleda područje Borika, nekada jednog od najomiljenijih izletišta Maglajlija. Restoran ne radi već nekoliko godina, a crnogorična šuma i dalje obolijeva. Područje Hasanbegove vodice, odnosno spomen-česme podignute u čast pisca prvog bošnjačkog romana Edhema ef. Mulabdića, zatrpano je smećem i izraslom vegetacijom.

Spomen-česma

Zijada Hasanića je šetnja za 1. maj odvela do Borika. Situacija koju je tamo vidio odmah ga je nagnala na akciju, pa je na društvenim mrežama objavio slike izletišta i spomen-česme i pozvao prijatelje da mu se pridruže. Grupa penzionera pokrenula je akciju kakve godinama nije bilo na ovom području.

- Moji prijatelji Šemsudin, Raif i Ramiz i ja za jedan dan smo izvadili 20 kanti blata koje se nataložilo oko spomen-česme. Voda vrlo slabo teče na česmu, a sigurno je ima. Želja nam je pronaći nekoga ko zna gdje je glavni bazen da ga očistimo i da voda ponovo normalno teče – ističe Hasanić.

Idejno rješenje

Šemsudin Đonlić je jedan od učesnika u akciji.

- Meni je žao što je ova česma obnovljena u čast jednog umjetnika, književnika. Mislim da onaj ko je uložio pare ne cijeni ni svoje pare ni Mulabdića, koji je značajan za ovaj grad - dodao je ogorčano Đonlić.

 Ovi vrijedni ljudi do sada su očistili česmu od nagomilanog smeća i mulja, a srušeni dijelovi spomenika, koji je prema idejnom rješenju akademskog slikara Salima Obralića izradio kipar Mustafa Skopljak, vraćeni su na mjesto.

Hasanić ističe da bi dobro došla i cisterna kojom bi još bolje očistili ovo područje. Namjera im je, također, skrenuti pažnju javnosti te animirati i druge da se uključe u akciju čišćenja Borika.

Mnogi imaju lijepa sjećanja na Borik. Tu su se organizirale proslave 1.maja i uranci, vikend druženja, bilo je lijepo bez obzira na godišnje doba.

Čuvati tradiciju

- Vrijeme je da se neko zapita zašto je Borik u ovakvom stanju. Ko je vlasnik Borika? Mislim da bi se trebala pripremiti osmišljena akcija uređenja ovog područja jer ambijent Hasanbegove vodice vezan je za mnoge generacije. Tradicija se ne bi smjela zapostaviti - kaže nam Ešref Softić.

Komentari

NA VRH