PRIGODE

Zenički rudnik ispratio 44 radnika u penziju

Iza nas je možda i najteža godina, kazao Pašić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

19.12.2019

Rudari RUM-a - Avaz
Rudari RUM-a - Avaz
Rudari RUM-a - Avaz
Rudari RUM-a - Avaz
Rudari RUM-a - Avaz
+1

Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica, povodom 21. decembra, danas je polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje poginulim i preminulim kolegama, te prigodnom svečanošću obilježio Dan rudara. 

Ovom prilikom u penziju su ispraćena i 44 radnika, a Edin Pašić, direktor RMU Zenica, poručio je kako će u ovoj godini ostvariti oko 70 posto planirane proizvodnje. 

- Iza nas je možda i najteža godina, u kojoj smo, zbog nerentabilnosti, prije tri mjeseca bili primorani trajno zatvoriti jamu “Stranjani”. Tako da proizvodnja uglja sada se samo odvija u jamskim pogonima "Raspotočje“ i "Stara jama“, dok je Površinski kop "Mošćanica“ već odavno "konzerviran“ - kazao je Pašić. 

Uprkos tome, uspjeli su kolegama koje su ispratili u penziju uplatiti sve doprinose i osigurati im zasluženiju penziju, a uručeni su im i prigodni pokloni. 

Pašić je izrazio i nadu da će se rudnik uspjeti izvući iz krize koja vlada, i to novom organizacijom i sistematizacijom. 

- Sve u cilju kako bismo već naredne godine pozitivno poslovali. Mislim da ćemo to i uspjeti, jer proizvodnja se u ova dva preostala pogona stabilizirala. Nadamo se samo da neće biti nepredviđenih situacija, odnosno da ćemo imati kontinuiranu proizvodnju - zaključio je Pašić. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.