REAKCIJE

Od sutra bez nastave i u Žepču

Oblast obrazovanja u nadležnosti Općine, a ne Ministarstva

Piše: R. Ag. / Avaz.ba

12.3.2020

Djeca su danas normalno išla na nastavu. R. Agić

Nakon odluke Kriznog štaba ZDK da se zbog koronavirus nastava obustavi u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, ovu odluku jedino nije ispoštovala Općina Žepče i nastava se danas odvijala bez prekida.

Inače, oblast obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona u Žepču i Usori izuzeto je iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja ZDK, odnosno prebačeno na dvije općine.

Bura komentara

I dok je Usora ispoštovala odluku Kriznog štaba o obustavi nastavnog procesa, na području Žepča škole su radile bez prekida. Ovakva odluka izazvala je buru komentara na društvenim mrežama, a roditelji učenika bili su ogorčeni na općinske vlasti zbog ovakvog presedana u odnosu na ostale škole u Kantonu.

Zabrinuti roditelji su putem društvenih mreža tražili da zbog ignoriranja odluke Kriznog štaba nadležni prihvate punu odgovornost ukoliko dođe do oboljenja i širenja zaraze među djecom.

Pristisak javnosti

Nakon pritiska javnosti, a posebno roditelja koji su bili spremni da samoinicijativno prestanu sa slanjem djece u školu, danas je općinski načelnik Mato Zovko donio odluku da se od sutra obustavlja nastava do daljnjeg u svim osnovnim i srednjim školama i na području općine Žepče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.