ZENICA

Skomorac: Brzo ćemo biti spremni da radimo testiranja na koronavirus

Nadamo se da ćemo, nakon dostave te dokumentacije koja se traži, dobiti certifikaciju za naš laboratorij, kaže Skomorac

Rasim Skomorac. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

8.4.2020

Testiranje je vrlo važan faktor, kao i brzina dobivanja rezultata, u opredjeljivanju za daljnji tretman pacijenata koji su, eventualno, sumnjivi i koji se, do dobivanja rezultata, moraju opservirati, kazao je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ). 

Prema njegovim riječima, najteže je takve pacijente smjestiti i organizirati njihov tretman i obradu dok ne znaju rezultate.

- Kada imamo definirano da je neko pozitivan na koronavirus, znamo i definirani su putevi. S ovim pacijentima je, zaista, poteškoća, ali se nadamo da će tokom ove sedmice, takva su obećanja dostavljača, stići sva potrebna oprema za stavljanje u funkciju PCR kabineta, da će sva oprema biti u funkciji i da ćemo vrlo brzo biti u prilici i spremni tehnički da radimo testiranja u našoj ustanovi - kaže Skomorac.

Ističe da su kadrovski osposobljenji te da pravilnik koji to regulira, ne propisuje posebne uvjete nego da se ima jedan specijalist mikrobiolog, a zenička bolnica ih ima četiri. Ni prostor, također, nije sporan.

- Mi ove sedmice prikupljamo dokumentaciju koju ćemo do kraja sedmice nastojati da uputimo prema federalnom zdravstvu. Nadamo se da ćemo, nakon dostave te dokumentacije koja se traži, dobiti certifikaciju za naš laboratorij da možemo raditi - zaključio je Skomorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.