IAKO JOŠ NIJE ZVANIČNO OTVOREN

Visočki „Vremeplov“ primio prve izvođače

„Piruetice“ rasplesale publiku, a Mostarac izveo „Odbranu Sokratovu“

Nastup visočkih gimnastičarki. N. Smajović

Piše: N. Sm. / Avaz.ba

30.6.2020

Iako još nedovršena, nova grandiozna instalacija u parku „Ravne 2“ „Vremeplov“ primila je proteklog vikenda prve izvođače i goste. Priliku da nastupe u ovom jedinstvenom prostoru u sklopu najljepšeg parka na ovim prostorima imale su članice Kluba ritmičke gimnastike Visoko, a u nastupima pedesetak članica uživala je i brojna publika. Večer nakon toga publici se predstavio i doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić, koji je na neobičan način izveo monodramu „Odbrana Sokratova“.


„Odbrana Sokratova“ u „Vremeplovu“. N. Smajović

- Drago mi je što sam imao priliku gostovati u ovom finom ambijentu parka „Ravne 2“ te u ovoj sjajnoj instalaciji sa starinskim stubovima, koji podsjećaju i na one iz Atine. Sokratovu odbranu napisao je Platon, radnja se događa 399 godine p. n. e, a predstavu već dugo igram, premijera je bila na Danu matice hrvatske u Mostaru, a nakon premijere imao sam i brojne nastupe širom BiH, pa i po Evropi. Iako je čovjek osuđen na smrt, nastojao sam da predstava bude i duhovita, a u ovom komadu nisam se bavio smrću, dok je legendarni Ljuba Tadić uradio spojeno te imao i druge likove poput tužitelja. Riječ je o predstavi koju su radile brojne kolege, ali s malo više likova, dok smo je Ljuba Tadić i, evo, ja odigrali na ovaj način – kazao nam je Aljić.


Iako je kapacitet nove instalacije više od 350 mjesta, tokom programa za vikend prisustvovao je manji broj publike zbog poštivanja mjera socijalne distance, kao i drugih mjera koje su donijele nadležne službe tokom trajanja pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.