U MAGLAJSKOJ ŽUPI

Služena „mlada misa“ nakon 50 godina

Marin Babić radost podijelio s porodicom, prijateljima i brojnim svećenicima

Presretan zbog svog izbora. N. Bradarić

Piše: N. Br. / Avaz.ba

21.7.2020

Prvi put od osnivanja župe, u posljednjih 50 godina, u Svetištu Leopolda Mandića u Maglaju služena je „mlada misa“.

Marin Babić (24), rodom iz Komšića, koji je za svećenika zaređen 29. juna, radost stupanja u svećenički red podijelio je s porodicom, prijateljima, župljanima i brojnim svećenicima.

Kako je odrastao na selu i zbog ljubavi prema životinjama, mislio je da će biti veterinar, međutim, na kraju osmog razreda odlučio se za sjemenište. Odrastao je u sasvim običnoj porodici u kojoj se držalo do vjere i Crkve. Uspješno je završio KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku, a kasnije Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu.


Prisustvovali brojni vjernici. N. Bradarić

- Veoma sam uzbuđen, jer ovo nije mala stvar. Nakon 10 godina hoda prema svećeništvu konačno sam došao do cilja. Često me pitaju je li teško, a ja uzvratim pitanjem šta je to u životu lako. Bio to porodični ili posvećeni život, moramo znati da postoje odricanja. Ono što volimo jeste i ono za šta se žrtvujemo - rekao nam je Babić i dodao da je presretan zbog svoga izbora i svjestan koliko odricanja to traži.

Naglašava da bi se volio posvetiti pomaganju starim i nemoćnim osobama, onima koji su zaboravljeni od svih i prepušteni sami sebi, ali i mladima.

Zahvalan je svima koji su mu u proteklim godinama bili podrška i  pomogli na njegovom putu, roditeljima Mati i Jeli, bratu Kristijanu, maglajskim župnicima, vlč. Jakovu Filipoviću i vlč. Josipu Jeliću, kao i svim odgajateljima i profesorima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.