JAVNA RASPRAVA U MAGLAJU

Građani ne žele benzinsku pumpu na osam metara od svojih kuća

Prikupili su 220 potpisa protiv izgradnje objekta jer to može ozbiljno utjecati na njihovo zdravlje, sigurnost ali i okoliš

N. Bradarić / Avaz.ba
10.08.2020 12:07

Javnu raspravu organizirala je resorna služba

Foto: N. Bradarić

Građani i privrednici Maglaja, njih 40-ak, prisustvovalo je Javnoj raspravi o Nacrtu izmjene Regulacionog plana „Centar Maglaj-sjeverni dio“. Naime, umjesto objekta koji je predviđen Regulacionim planom iz 2007. godine, a radi se o višespratnom prodajnom salonu namještaja, namjera zainteresovanog investitora, firme „Džino“ je graditi benzinsku pumpu u neposrednoj blizini kružnog toka na sjevernom ulazu u grad.

  • Omersoftić: Treba li nam i četvrta
    Omersoftić: Treba li nam i četvrta Foto: Avaz

Javnu raspravu organizirala je resorna služba uz nosioca pripreme novog Regulacionog plana.

Građani ovog dijela Maglaja, u čije je ime govorio Azahari Omersoftić, prikupili su 220 potpisa protiv izgradnje objekta jer to može ozbiljno utjecati na njihovo zdravlje, sigurnost ali i okoliš. Podsjetili su da je slična rasprava održana 2016. godine i to za izgradnju peletare u čijem sastavu bi bila i benzinska pumpa. Tada su građani i Općinsko vijeće jasno rekli da ne postoji javni interes za gradnjom ovih objekata.

Tri već postoje

- U gradu postoje već tri pumpe, pitanje je da li nam treba i četvrta. Ne želimo da nas se optužuje da opstruiramo razvoj, ali ta benzinska bila bi doslovce u našim dvorištima. Pitamo se, šta se to promijenilo u gradu u posljednje četiri godine - naglasio je Omersoftić.

 Amir Huseinbašić izrazio je zabrinutost što bi benzinska trebala biti izgrađena tek nešto više od osam metara od njegove kuće.

  • Huseinbašić: Izrazio zabrinutost
    Huseinbašić: Izrazio zabrinutost Foto: Avaz

- Sada me neko treba ubijediti da trebam biti sretan da mi pod prozorima bude benzinska. U krugu imamo i tri bebe, da li biste svojoj djeci i unucima izgradili pumpu -  pitao je vrlo emotivno Huseinbašić.

S druge strane Edis Džinić, direktor firme „Džino“, rekao je da na benzinskoj neće biti buke ni okupljanja, te da može garantovati da će pumpa raditi do 23 sata.

- Ovo nije ekološka bomba i država nam ne traži okolinsku dozvolu. Naš minimalni kapacitet od 29.990 litara zadovoljava naše potrebe, ne treba nam okolinska dozvola i pumpa ne zagađuje okolinu. Mi imamo sve dokumente i argumente, a kao investitori zaposlit ćemo od 8 do 10 ljudi - kazao je Džinić.

Angažirati instituciju

U višesatnoj raspravi učestvovali su građani koji žive na ovom području koji nisu odustajali od svojih stavova, ali i lokalni privrednici koji su dali bezrezervnu podršku novim investicijama.

Na kraju rasprave je zaključeno da se angažira nezavisna i stručna institucija koja bi trebala sačiniti nepristrasnu procjenu utjecaja benzinske pumpe na okoliš i zdravlje građana. Nakon toga bi se ponovno organizirala javna rasprava i zauzeo konačan stav.

Komentari

NA VRH