PODRŠKA

Za dva mjeseca pomoć od skoro 60.000 KM

Grad Visoko pomaže mljekarima

N. Sm.
  • Ganić: Svjesni teške situacije

    Ganić: Svjesni teške situacije

    Foto: AVAZ


Visočkim proizvođačima i prerađivačima svježeg kravljeg mlijeka Gradska uprava Visoko je za juni i juli isplatila ukupno 58.475 KM, i to zahvaljujući sredstvima koja su izdvojena iz Programa utroška sredstava iz budžeta za podršku biznisu, privrednicima i obrtima.

Za juni ukupno 60 obrta dobilo je 29.126 KM, dok je za juli za 63 obrta isplaćeno 29.349 maraka. Prijem zahtjeva za avgust traje do 15. septembra, a za podršku je na raspolaganju 31.524 KM.

Proizvođači svježeg kravljeg mlijeka dobili su podršku od 0,11 KM po litru, dok je podrška za prerađivače iznosila 0,055 KM po litru mlijeka.

- Svjesni smo teške situacije u kojoj se nalaze stočari ne samo na našem području već u cijeloj zemlji, ali i regionu. Došlo je do poskupljenja stočne hrane, otkupne cijene su niske, a na sve spomenute probleme imamo i ogromnu sušu, tako da smo pokušali pravovremeno djelovati te, koliko je u našoj mogućnosti, olakšati ovu situaciju u kojoj se nalaze naši proizvođači i prerađivači mlijeka - istaknuo je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

NA VRH

Podijeli članak na