LIFESTYLE

SAMO JEDNA KAŠIČICA IZAZIVA SMRT Ovaj prah može nabaviti ko god želi!

Veoma ga je lako kupiti putem interneta

Autor:(D. K.)

19.4.2015

Kofein u prahu samo je jedan od dodataka koji ne reguliše američka Agencija za hranu i lijekove, a koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se njim pogrešno rukuje.

Šoljica kafe obično sadrži između 50 i 200 mg kofeina. Ali, kašičica čisto kofeinskog praha sadrži 5.000 mg kofeina. Količina je to koja se nalazi u 25 do 50 šoljica kafe. Ta količina dovoljna je za izazivanje srčanog udara.

Čisti kofein lako je kupiti na internetu. Ekipa "Business Insidera" kupila je pola kilograma za 29,50 dolara. Kofein zapakovan u vrećicu koji su dobili jednak je, tvrde, količini kofeina u 2.500 do 5.000 šoljica kafe ili 15.625 limenki Coca Cole. Preporučene doze kreću se između 1/64 i 1/16 kašičice.

Prevelika količina može dovesti do povraćanja, proljeva, stupora, odnosno duboke nereaktivnosti, dezorijentisanosti, ubrzanih i nepravilnih otkucaja srca, napadaja, ali i smrti.

To otvara mnoga pitanja poput onoga da li bi kofein u prahu trebao biti tako lako dostupan i zašto se prodaje u tako velikim pakovanjima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.